Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Na Veneri uočena ogromna misteriozna formacija

Znanstvenici sa Sveučilišta Rikkyo u Tokiju otkrili su, pomoću japanske letjelice Akatsuki, ogromnu formaciju u atmosferi Venere. Rezultati istraživanja objavljeni su danas u časopisu Nature Geoscience.

Vjeruje se da je mamutska formacija stacionarni val koji se proširio na ogromnom području, preko 10.000 km u gornjoj atmosferi Venere, a nastaje kao posljedica gravitacijskog utjecaja planina na Veneri.

Posljednjih nekoliko dana val se nije pomaknuo nego miruje iznad planinske regije na površini planete. Formacija je vidljiva na infracrvenim fotografijama snimljenim u prosincu 2015. godine pomoću letjelice Akatsuki.

Letjelica je ušla u Venerinu orbitu 7. prosinca 2015. nakon pet godina stanke. U ovom trenutku, točna svojstva formacije nisu jasna. Najvjerojatnije objašnjenje jest da se radi o nekoj vrsti vala koji nastaje strujanjem plinova preko planina, iz visoke u niske temperature.

“Ovo je prvi dokaz širenja takvog vala iz niže atmosfere na više razine Venere,” rekao je Makoto Taguchi sa Sveučilišta Rikkyo, jedan od autora studije. Istaknuo je, međutim, da je već pronađeno 15 sličnih fenomena, ali je za ovaj val specifično što je ostao stacioniran četiri dana.

Na Veneri, zapadni vjetar puše do 60 puta brže od vrtnje planeta te dostiže brzine od više od 360 kilometara na sat. Taguchi tvrdi kako je “neobično” da je val uspio ostati u istom položaju, što uspoređuje s procesom u kojem kamen u plitkoj rijeci može spriječiti nesmetan protok vode.

“Tu mogu postojati mehanizmi generiranja valova poput planinskog vala ili toplinske plime, koje se nalaze u atmosferi planete,” kaže Taguchi. “Da bi odgovorili na ovo pitanje potrebno nam je više podataka koji pokrivaju lokalno vrijeme  i lokaciju.”

Venera ima izuzetno gustu atmosferu, što znači da je teško izravno vidjeti površinu ili nižu atmosferu planeta. Opažanje sugerira da niža atmosfera utječe na gornju atmosferu,  što bi moglo promijeniti pristup prema takvim istraživanjima.

Letjelica Akatsuki nastavlja bilježiti detalje na površini Venere, a infracrvena kamera koristi se za detaljno proučavanje atmosfere, dok su ostale kamere u potrazi za aktivnim vulkanima i tragovima munje, a rezultati se očekuju za nekoliko godina.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...