Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Je li ljubljenje pasa baš toliko bezopasno?

Foto: Pixabay

Već je puno puta potvrđeno antistresno djelovanje koje naši kućni ljubimci imaju na nas, kao i mnoge druge blagodati, no moramo li s našim krznenim prijateljima dijeliti baš sve?

Puno puta se moglo čuti da je higijenskije poljubiti psa nego drugog čovjeka, no mišljenje struke je ustvari podijeljeno, jer se svako malo može čuti nešto novo na temu.

Ne želimo biti „partibrejkeri“, ali puno ljudi medicinske struke misli da pseća slina nije baš najbolja ideja. Jedan od njih je John Oxford, profesor emeritus virologije i bakteriologije iz Londona.

„Nije samo stvar u sadržaju sline. Psi pola života provedu zabijene njuške u prljavštinama i isto tako kružeći oko raznih izmeta drugih pasa. Zato su njihove njuške pune bakterija i virusa.”

Može li ta samo potencijalno nečista slina i njuška postati konkretan problem?

Ako je suditi po nekim stvarnim slučajevima, može. Jedna žena iz Velike Britanije je to otkrila na teži način. Zbog sline svog talijanskog hrta je nekoliko tjedana provela na intenzivnoj njezi s višestrukim zatajenjem organa.

Nije joj bilo strano da ju njezin ljubimac obliže po licu. Sve je počelo onda kada je imala telefonski razgovor s rođakom koji ju je, kad je počela nerazgovijetno pričati, molio da pozove medicinsku pomoć. Dok je pomoć pristigla ona je već počela gubiti svijest.

Nakon što je hospitalizirana stanje joj se popravilo da bi prava noćna mora uslijedila tek četiri dana poslije toga. Počela je smetenost, glavobolje, proljev i vrućica. Uslijedilo je polagano otkazivanje bubrega, jetra je funkcionirala ograničeno, a počeo ju je izdavati i respiratorni sustav. Na intenzivnoj njezi je postalo jasno da ima sepsu.

Capnocytophaga canimorsus se pokazala kao bakterija koja je uzrokovala nevolje ovoj Britanki, a poznato je da se nalazi u ustima pasa i mačaka. Iako je dama iz priče bila žena u svojim sedamdesetim godinama, liječnici su istaknuli da nije imala nikakvih imunoloških oslabljenja organizma. Srećom, izliječena je antibioticima.

Navedena bakterija je uobičajeni dio flore usne šupljine kod ljubimaca, ali malo kad rezultira ovako mučnim posljedicama. Bude ih zabilježeno svega više od deset na godinu. Dakle, iako ljubimci ne znače smrtnu presudu i iako je ovako ekstremnih situacija malo, one samo pokazuju kako je sve moguće. Pogotovo ako je posrijedi odnos s ljubimcima koji uključuje učestalo nehajno lizanje i ljubljenje u usta.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...