Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Kada dijete poslati psihologu? (10 alarmantnih znakova)

Jeste li se ikada pitali – kada dijete poslati psihologu? Ako mu dopustite previše, dijete će vas nastaviti gaziti dok sasvim ne izgubite autoritet. Ovo je rečenica koju ste vjerojatno čuli i od drugih roditelja koje muče problemi s njihovom djecom – bezobrazno ponašanje, nasilnost, laži i obmane samo su neki alarmirajući znakovi koje roditelji kategoriziraju pod “pubertet”.

Zaista, roditelji često opravdavaju loše navike i postupke svog djeteta jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Tko zna, možda je to samo vidio ili samo čuo od nekog vršnjaka? On sigurno zna da to nije u redu, zar ne? Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebali odmah reagirati, piše Yumama.

kada dijete poslati psihologu
FOTO: UNSPLASH

Iako nije svaka svađa ili nesporazum razlog da dijete pošaljete terapeutu, kontinuitet u takvim problemima i ponavljanje sličnih incidenata može biti dobar znak da je vrijeme za stručnu pomoć. Psiholozi upozoravaju da sljedeće probleme u ponašanju koje nikako ne smijete ignorirati jer postoji mogućnost da su zaista veliki problem koji će dijete pratiti i u budućnosti. Nastavite čitati ako tražite odgovor na pitanje kada dijete poslati psihologu.

Kada dijete poslati psihologu?

Psiholozi su još uvijek u našem društvu, nažalost, tabu tema, a ako pitate nekoga kada dijete poslati psihologu, možda vam i zamjere. Čini se kao da ljudi imaju dojam da oni koji idu psihologu “nisu normalni”, odnosno da je to nešto što se radi isključivo u onom najgorem slučaju kada ništa ne pomaže. To svakako nije istina! Psiholozi ne rade samo s mentalno bolesnim ljudima, već rade sa svima koji su spremni na otvoren razgovor.

To što šaljete svoje dijete psihologu ne znači da mu šaljete poruku kako nije normalno ili nešto s njim nije u redu, već znači da mu dajete šansu da promijeni svoje ponašanje i da nađe oslonac u terapeutu. Teško je paralelno biti i roditelj i prijatelj i učitelj, stoga nije loša opcija osloniti se na medicinske stručnjake. Dijete ne trebate poslati psihologu odmah pri prvoj svađi s djetetom.

Ponekad se problemi daju jednostavno iskomunicirati i bez dodatne podrške. Ipak, ako vas kroz dulje vrijeme muče isti problemi i ne znate kako ih popraviti, možda je vrijeme da se posavjetujete sa stručnjakom. Nerijetko će pomoći i da roditelj prvo samostalno ode psihologu na savjetovanje kako bi dobio novu perspektivu u radu s djetetom.

Kada dijete poslati psihologu? Ako ni to ne pomogne, vrijeme je da dijete krene psihologu – ovisno o preporukama psihologa, možda će biti bolje da dijete ide samo, a možda će biti bolje da ide s vama. U svakom slučaju, dijete psihologu treba poslati ako su se pojavili i neki fizički simptomi koji uznemiravaju ili vas ili dijete.

Jako je bitno napomenuti da, ako vi psihički i fizički patite u tom odnosu, to je dovoljan i opravdan razlog za tražiti profesionalnu pomoć. Vi ćete po sebi najbolje prepoznati kada dijete poslati psihologu.

Ovo je 10 znakova da je vrijeme za terapiju

Naravno, svaki roditelj prvo će za sebe razmisliti koliko se dugo ovi problemi vrte, ponavljaju i je li sam roditelj uopće probao riješiti problem. Ako su svi odgovori potvrdni, odnosno zaista se radi o nečemu što nije incident koji se dogodio jednom, možda je vrijeme za razgovor. Kada dijete poslati psihologu? Pa, kada se susretnete s navedenim situacijama…

1. Dijete vas često prekida dok govorite.

To što je vaše dijete pričljivo, to nije problem. Djeca redovito imaju brojna pitanja i žele znati štošta, ali samim tim često prekidaju vaš razgovor s drugim ljudima. Psiholozi savjetuju da je neophodno naučiti dijete da ne skreće previše pažnju na sebe, odnosno da nauči prepoznati kada je pravi trenutak za komunikaciju.

Isto tako, dijete mora biti tolerantno i pružiti šansu da govore i drugima. Ovaj problem treba se iskorijeniti dok su djeca mala, kako ovo ponašanje ne bi usvojili i imali problema tijekom odrastanja. Djeca koja ove probleme ne riješe često postanu meta vršnjačkog nasilja jer drugi njihovu brbljavost i pričljivost podrazumijevaju kao “ulizivanje” nastavniku ili skretanje pažnje na sebe.

Kako riješiti ovaj problem, a kada dijete poslati psihologu? Osim razgovora sa psihologom koji će vas adekvatno savjetovati, ali i djetetu objasniti važnost balansirane komunikacije, reagirati možete i sami. Ako ste kod prijatelja ili imate goste, djetetu recite prije posjeta da vas ne uznemirava dok razgovarate osim ako situacija nije hitna.

dijete psiholog
FOTO: UNSPLASH

Za početak, bilo bi dobro da dijete razumije kako vas ne smije prekidati u rečenici. Ipak, dijete mora imati dojam da je njegov roditelj uvijek tu za njega, odnosno da ćete ga uvijek poslušati, ali da to ne može biti baš bilo koje sekunde u danu, neovisno o tome što radite. Zdrava komunikacija i razvijanje osjećaja za zdrav razgovor jest nešto što će dijete poslužiti i kasnije.

2. Dijete je tijekom igre nasilno.

Ako se vaše dijete tijekom igre s drugom djecom stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da ima problem s agresivnim ponašanjem. Naravno da se nekad dogodi neki incident u kojem se djeca posvađaju ili se mogu slučajno međusobno udariti, ali ako se vaše dijete uvijek nekako nađe u nekoj akciji negativnog tipa te su u priču uvijek uključene suze, jako je bitno da reagirate.

Time ćete zaštiti ne samo svoje, već i tuđe dijete! Ako ovo ponašanje ne spriječite dok je dijete malo, mogu nastati veliki problemi koji će i vas kasnije staviti u neugodnu poziciju. Psiholozi ističu da je već od 8. godine puno teže odgajati agresivno dijete i ukazati mu na njegove pogreške. Ako ne reagirate na vrijeme, dijete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Recite djetetu kako se nikako ne smije ponašati agresivno i pitajte ga kako bi se osjećalo da se tako netko ponaša prema njemu. Zapamtite da iza agresije često stoji bespomoćnost i razmislite o tome osjeća li se dijete možda loše u životnim uvjetima u kojima se trenutno nalazi. Možda je agresija samo poziv vama, roditeljima, da djetetu date pažnju koju drukčije ne može.

Recite djetetu da neće moći biti dio igre ako nastavi s agresivnim ponašanjem jer to nije u redu prema drugima. Ako dijete zaista ima puno energije, pomozite mu da izbaci bijes i višak energije iz sebe upisivanjem na neki sport. Naravno, to nije rješenje i agresivno ponašanje moglo bi se samo prenijeti u novu okolinu.

Ključno je da dijete dobije ideju o tome da je nasilje neprihvatljivo i da nasilna igra nije u redu. Kada dijete poslati psihologu? Ako vidite da ne možete sami iskorijeniti agresivno ponašanje, onda je neophodno da se obratite stručnjaku.

3. Pravi se da vas ne sluša.

Svakome se nekad dogodi da ne čuje drugu osobu ili da smo toliko okupirani nečime što radimo da u potpunosti zaboravimo nešto što nam drugi narede. Ipak, ako vašem djetetu uvijek treba po nekoliko puta ponoviti da nešto napravi, a ono ni tada ne reagira, imamo problem. Jasno je da ovdje najveći problem nije sama činjenica da dijete neće pospremiti igračke, jer igračke nisu najgori dio situacije. Problem je manjak poštovanja.

Nikako nemojte popustiti i sami učiniti ono što ste tražili od djeteta jer će tako dijete smatrati da vas može kontrolirati u svakoj situaciji. Veliki problemi nastaju kad dijete ima dojam da može manipulirati vlastite roditelje i dobiti sve što želi samo ako se ponaša dovoljno loše ili dovoljno ekstravagantno. Ako ne spriječite ovo ponašanje, neizbježno je da će vaše dijete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

Ako vas dijete ne sluša i poslije trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite što treba učiniti. Nemojte biti agresivni, ali budite direktni. Pokušajte komunicirati “ja” porukama, a ne “ti” porukama pa recite koliko je vama bitno da dijete to napravi, a ne da dijete to baš mora napraviti.

Također razmislite o tome postoji li šansa da se vaše naredbe toliko često ponavljaju da je dijete otupilo na njih. Možda bi bilo bolje da mu usadite osjećaj odgovornosti, umjesto da mu stalno naređujete. Primjerice, objasnite mu važnost pospremanja igračaka i koliko je bitno da to radi samostalno. Sva djeca imaju otpor prema onome što im je naređeno. Kada dijete poslati psihologu? Ukoliko ništa ne pomaže, svakako je dobro vrijeme za to.

4. Dijete uzima stvari bez pitanja.

U redu je ako se dijete ponekad usudi počastiti čokoladom sa stola, bez pitanja upali televizor ili nekad sjedne za računalo. Roditelj tada ima priliku ili zabraniti takvo ponašanje ili taj dan dopustiti isto. Međutim, ako dijete počne učestalo uzimati stvari koje hoće i radi što hoće, ne poštujući vaša pravila koja ste jasno naglasili, budite sigurni da ovi problemi neće nestati kroz vrijeme.

dijete u strahu
FOTO: UNSPLASH

Dijete koje zna da mu je sve što želi pristupačno čak i kada nije, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer. Izuzetno je bitno da dijete dobije osjećaj za ravnotežu i balans, odnosno moderaciju. To je nešto što je često teško i ljudima, a kamoli djeci, zbog čega roditelji imaju ulogu uravnotežavanja ovakvog ponašanja. Ovakvo ponašanje može se prenijeti i na ponašanje u vrtiću.

Razgovarajte s djetetom o pravilima koja uvijek moraju poštivati. Pitajte ga zašto radi stvari koje ste iskazali kao zabranjene u toj mjeri. Pokušajte otvoriti dvostranu komunikaciju u kojem će dijete objasniti svoj stav. Ako ste se, na primjer, dogovorili da dijete ne gleda televiziju prije nego što završi domaću zadaću, kada prekrši pravilo, obavezno razgovarajte s njim i nemojte samo sankcionirati takvo ponašanje.

Djeca moraju znati i zašto su vama neke stvari bitne, odnosno zašto želite da prvo rade zadaću, a onda se bave zabavnim aktivnostima uz ekran. Nemojte im samo zabranjivati što god želite kad god želite, već im pojasnite zašto je to tako. Neka postoji logičan razlog koji će djetetu pomoći da se ne osjeća kažnjeno. Ako se i dalje borite s istim problemom, svakako se uputite dječjem psihologu.

5. Dijete kontinuirano zauzima loš stav.

Svako dijete ponekad je svojeglavo i izražava svoje stavove mrvicu preotvoreno. Ipak, ako vaše dijete “prevrne” očima svaki put kada pokušavate nešto objasniti i pritom vam se ruga i ponavlja vaše riječi, nemojte zanemariti takvo ponašanje. Mnogi roditelji misle da je ovo samo faza u odrastanju i da će proći, ali ako to ne spriječite, vaše će dijete nastaviti tako se ponašati.

Dodatan je problem što neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim ljudima i učiteljima jer će misliti da, ako vi to tolerirate, i oni će. Takva djeca lako izmaknu kontroli i počinju raditi što god misle da je prigodno za njihovu dob, odnosno za njihovu situaciju. Možete završiti u odnosu gdje dijete uopće ne razumije društvenu hijerarhiju i odnose, što je problematično.

Lijepo objasnite djetetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dijete nastavi, onda mu recite da to pokazuje kako vas ne poštuje te da se zbog toga osjećate loše. Postavite mu pitanje – što bi bilo kada vi ne biste slušali dijete dok vam se ne počne lijepo obraćati? Kada dijete poslati psihologu? Ako nikako ne možete doći na zelenu granu, vrijeme je za razgovor sa stručnjakom.

6. Dijete previše laže.

Dječju maštu ne treba sputavati i mislim da smo svi barem jednom ili dvaput poslušali neku ekstravagantnu priču za koju dijete tvrdi da je istinita, a mi znamo da to nije opcija jer se, između ostalog, spominju jednorozi. Ipak, ako dijete često laže i laže u vezi osnovnih stvari o sebi, onda je vrijeme da reagirate.

Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male djece može utjecati na njih tako što nikada neće prihvatiti tko su doista, već će stalno lagati i smatrati da je to prihvatljivo. Možda je u pozadini laganja želja za pažnjom, želja za razumijevanjem i želja da roditelj posveti više vremena svom djetetu.

neposlušna djeca
FOTO: UNSPLASH

Objasnite djetetu da je loše lagati i da uvijek treba reći istinu, čak i kada je istina nešto čega se sramimo. Naučite ga da ljudi ne vjeruju ljudima koji stalno lažu i da će na taj način postati meta sumnjičavih pogleda. Svakako dijete uvjerite i da jest dovoljno baš ovakvo kakvo jest, a psiholog u toj situaciji može puno pomoći.

7. Dijete ne spava i/ili ne jede normalno.

Djeca u najranijoj dobi ne spavaju redovito, a i njihovi rasporedi jela nisu pravilni. To je sasvim u redu i zapravo je teže za roditelje no za dijete. No, ako je vaše dijete već prešlo dob u kojoj se puno budi po noći ili jede u nepredvidivim vremenskim obrascima, a ista ponašanja još uvijek primjećujete, svakako reagirajte.

Nerijetko se dogodi da djeca razviju neke strahove od kojih ne mogu spavati ili imaju noćne more koje ih bude. Djeca koja su pod velikim stresom mogu razviti strah od novog dana i tako imati problem s usnivanjem. Kada dijete poslati psihologu? Ako dijete odbija jesti barem tri obroka dnevno i primjećujete da gubi apetit ili pak hranom pokušava popraviti neki problem i previše poseže za slatkišima, vrijeme je za razgovor.

Fizičko zdravlje djeteta nerijetko je odraz psihičkog stanja, stoga komunicirajte sa svojim djetetom i recite mu koliko je vama bitno da je ono dobro. Ako i dalje ne možete pomoći svom djetetu, a pogotovo ako ima “noćne terore”, javite se profesionalnom osoblju.

8. Dijete ne pokazuje nikakav interes prema drugima.

Naravno da ne moraju sva djeca biti ekstroverti. Neka djeca jednostavno se više vole igrati sama i kreativni su tip, stoga im sportovi i društvene igre nisu zanimljive opcije. S druge strane, tu treba jasno povući granicu i uočiti nezdrave obrasce ukoliko dijete kontinuirano odbija komunikaciju sa vršnjacima i roditeljima.

Ako vaše dijete ne pokazuje nikakav interes ni za igru ni za komunikaciju s drugima, možda se radi o nekom problemu. Možda je dijete nesigurno, možda je na spektru autizma, a možda ima neki razvojni poremećaj u polju društvenih vještina. Nikako se nemojte odmah preplašiti, već svoje dijete odvedite psihologu na procjenu.

To što je vaše dijete sramežljivo i tiho ne znači da je sociopat, ali ako i sa vama odbija komunicirati te svoje vrijeme najradije provodi samo u sobi, to je mogući znak depresije ili tjeskobe. Svakako reagirajte što ranije.

9. Dijete nikako ne razumije vlastite ili tuđe emocije.

Ne očekujemo od djece da budu profesionalci u čitanju govora tijela ili razumijevanju tuđih emocija, ali očekujemo neko osnovno razumijevanje i ponašanje koje je skladno s tim razumijevanjem. Dakle, ako je situacija vesela, dijete će također biti opušteno. Ako je atmosfera napeta, dijete će vjerojatno isto tako osjećati napetost. Ako je osoba potištena, dijete će to prepoznati.

dječje emocije
FOTO: UNSPLASH

Ako imate osjećaj da vaše dijete uopće ne prepoznaje emocije i ne može razaznati kad je druga osoba tužna ili ljuta, to je problem. Želimo da mališani od početka života razvijaju društvene vještine i da se snađu u društvu. Kada dijete poslati psihologu? Svakako ako imate dojam da ima problema sa ljudskom interakcijom.

Ne, to ne znači da je vaše dijete bolesno ili da je sociopat, već da mu treba pomoć. Ne morate odmah skakati na najgoru opciju, pogotovo ako ste reagirali dovoljno rano i dovoljno se rano upitali kada dijete poslati psihologu.

10. Dijete ne pokazuje vještine u skladu s godinama.

Kada dijete poslati psihologu? Pa, ako dijete ne pokazuje sposobnost usvajanja vještina koja druga djeca u tim godinama usvajaju, možda je vrijeme za profesionalnu procjenu. Naravno da se ne treba mjeriti uvijek po drugoj djeci, već po stručnoj literaturi i prijedlozima stručnjaka. Ako se pitati kada dijete poslati psihologu, svakako se prvo zapitajte s kime ga uspoređujete.

Ako ipak vidite da dijete vrlo teško uči, nemojte odgađati posjet profesionalcu. Neka to ne bude aktivnost obavijena sramom, već nešto što ćete napraviti za sebe i svoje dijete. Možda se radi o disleksiji, disgrafiji, ADHD-u ili nečem sličnom. U svakom slučaju, možete i sami prići stručnoj osobi i nju pitati kada dijete poslati psihologu i je li to uopće potrebno.

Kako pronaći dječjeg psihologa?

Ako ste na pitanje kada dijete poslati psihologu odgovorili sa “što prije, to bolje”, postoji još jedan korak, a to je pronalazak dobrog dječjeg psihologa. Uvijek možete pretražiti Internet i ubaciti termine kao dječji psiholog Zagreb forum, a s druge strane možete se javiti i nekoj psihološkoj udruzi koja će naći najboljeg psihologa za vaše dijete.

Kada dijete poslati psihologu? Kada se osjećate spremno. Naravno, ovo ne valja odgađati, stoga ipak postoji neki vremenski pritisak, ali nemojte se gurati van svoje zone ugode. Svakako prvo popričajte i s partnerom koji će vjerojatno također imati ideju o tome što je ispravno.

Zaključak

Kada dijete poslati psihologu? Ovo pitanje je kompleksno i naveli smo neka od ponašanja koja mogu biti problematična i dobar znak da je vrijeme za zajedničko druženje kod stručne osobe. Sretno!

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...