Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Niski muškarci češće ćelave u ranijoj dobi

Foto: Pixabay

S gubitkom kose se susreće gotovo 50 % svih muškaraca nakon pedesete godine, a niski muškarci mogu imati povećani rizik da postanu ćelavi prerano. Međunarodna genetska studija pod vodstvom Sveučilišta u Bonnu barem upućuje u tom smjeru.

Tijekom istraživanja su znanstvenici istraživali genetski materijal više od 20 tisuća ljudi. Njihovi podaci pokazuju da je prerani gubitak kose povezan s nizom različitih fizičkih osobina i bolesti. Rad je objavljen u časopisu Nature Communications.

Već je odavno poznato da muškarci kod kojih se javi prerani gubitak kose nešto češće pate od srčanih bolesti i raka prostate. Novi genetički podaci potvrđuju sumnje da postoje daljnje veze do drugih osobina i bolesti. U navedenoj studij istraživači su analizirali genetske podatke od oko 11 tisuća muškaraca s prijevremenom ćelavosti. Otprilike isto toliko njih bez gubitka kose služilo je, pak, kao kontrolna grupa. Sudionici su dolazili iz sedam različitih zemalja.

“U mogućnosti smo identificirati 63 promjene u ljudskom genomu koje povećavaju rizik od preranog gubitka kose”, objašnjava dr. Stefanie Heilmann-Heimbach. Genetičarka sa Sveučilišta u Bonnu je jedna od vodećih autora međunarodne studije. “Neke od tih promjena su također pronađene u vezi s drugim osobinama i bolestima, kao što su manja veličina tijela, ranija pojava puberteta i razne vrsta raka.”

Foto: Andreas Stein/Institut für Humangenetik

Genetski nalaz isto tako potvrđuju vezu između gubitka kose i povećanog rizika od raka prostate. Veze s bolestima srca su mnogo složenije. Geni koje smanjuju rizik pronađeni su uz gene koji povećavaju rizik.

“Također smo otkrili poveznice svijetle boje kože i povećane gustoće kostiju”, objašnjava profesor Markus Nöthen, direktor Instituta za ljudsku genetiku na Sveučilištu u Bonnu. “To bi moglo značiti da muškarci s gubitkom kose bolje mogu koristiti sunčevu svjetlost za sintetiziranje vitamina D. To bi također moglo objasniti zašto bijelci posebno rano gube kosu.”

Štoviše, studija nudi novi uvid u biološke uzroke gubitka kose identificiranjem gena koji su uključeni u to. Imunološke i masne stanice u koži glave očito su također uključene u gubitak kose sa stanicama folikula dlake. Znanstvenici kažu kako, međutim, nema puno razloga za zabrinutost, jer su rizici za razna oboljenja mali, no ipak im je bilo zanimljivo uvidjeti da gubitak kose nije izolirana karakteristika, nego je to povezano s mnogim drugim spomenutim stvarima.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...