Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Sir ipak ne utječe loše na srčani sustav

Mnogim ljudima koji imaju probleme sa srčanim bolestima se savjetuje izbjegavanje hrane koja je bogata zasićenim masnim kiselinama jer se vjeruje da ona povećava razinu lošeg kolesterola koji se taloži u arterijama i ograničava normalan protok krvi. Međutim, znanstvenici su došli do novih saznanja kako je svakodnevna konzumacija ove popularne namirnice ustvari potpuno sigurna za naše zdravlje.

Stručnjaci sa Sveučilišnog koledža u Dublinu su proučavali utjecaj mliječnih proizvoda kod 1.500 ispitanika u dobi između 18 i 90 godina. Oni su bili podvrgnuti raznim testiranjima kako bi se vidjeli učinci takve vrste hrane na njihovo zdravlje. Znanstvenici su došli do zaključka da konzumacija sira nije povezana s povišenom masnoćom niti s povišenim LDL kolesterolom jer se dobivene vrijednosti nisu razlikovale od vrijednosti izmjerenih kod ljudi koji ne konzumiraju hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama. Studija je objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes.

Dakle, prema ovom najnovijem istraživanju, konzumacija sira je potpuno sigurna te čak ima povoljni utjecaj na naše zdravlje jer su znanstvenici također otkrili da se s većim unosom mliječnih proizvoda snižavao indeks tjelesne mase i krvni tlak.

Možda će vas zanimati

Genetika

Što je DNA? To je deoksiribonukleinska kiselina, molekula koja je temelj života! Možda zvuči komplicirano, ali zapravo je DNA nešto poput prirodnog koda koji...

Svemir

Kako astronauti spavaju u svemiru jedna je od najzanimljivijih tema kada govorimo o životu u bestežinskom stanju. Na Zemlji, svi smo navikli na udoban...

Energija i gorivo

Kako rade nuklearne elektrane? Možda se čini kao zastrašujuće pitanje, ali zapravo nije toliko komplicirano kada ga razložimo. Nuklearne elektrane igraju ključnu ulogu u...

Mikrobiologija

Zašto čovjek prdi? To je pitanje koje možda ne postavljamo naglas, ali svi znamo da je odgovor neizbježan dio naše svakodnevice. Prdac, koliko god...