Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Ovi spojevi mogu uzrokovati agresiju i hiperaktivnost kod djece

Photo: Shutterstock

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija objavljena u časopisu Environmental Health govori da mogu imati štetan učinak na razvoj djece.

„Analizirajući ponašanje djece i njihovu izloženost retardantima, otkrili smo kako djeca koja su im izloženija pokazuju veću razinu agresivnosti, otpora i hiperaktivnosti, manjka im pažnje i češće će zlostavljati svoje kolege“, rekla je autorica studije Molly Kile.

Proizvođači su počeli koristiti usporivače plamena 1975. godine kao rezultat tadašnjeg zakona u Kaliforniji kojim se htjela smanjiti zapaljivost kućanskih proizvoda i aparata. Danas se dodaju u namještaj, madrace, tepihe, elektroniku, vozila i brojne druge proizvode. Ono što ih čini potencijalno opasnima jest činjenica da se ne vežu za proizvod, nego su raspršeni u prostoru.

Danas je moguće smanjiti zapaljivost proizvoda drugim postupcima, no usporivači plamena i dalje su vrlo često prisutni u kućanstvima.

Najčešći retardanti su brom-difenil eteri (BDE) i organofosfati (OPFR) koji su se javili kao alternativa jer manje utječu na zdravlje i okoliš. Prijašnja istraživanja povezala su i BDE i OPFR sa smanjenjem kognitivne funkciju u djece, no malo je poznato da retardanti plamena utječu i na društvene sposobnosti i emocije kod djece.

Pokušavajući to dokazati, znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu proveli su eksperiment s 92 djece dobi od 3-5 godina, na čije su ruke stavili silikonske narukvice koje su porozne i upijaju preko 1.200 kemijskih spojeva. Kombinirajući društveno-demografske podatke prikupljene putem upitnika koje su ispunjavali roditelji i podatke o izloženosti kemijskim spojevima dobivene iz narukvica, istraživači su otkrili kako su sva djeca bila izložena retardantima u različitim dozama.

Djeca koja su bila izložena većim količinama spojeva iz usporivača plamena bila su agresivnija, neoodgovornija, agresivnija i pokazivala su veći otpor roditeljima, a njihovi profesori su rekli da im nedostaje samopouzdanja. Sve te društvene sposobnosti i karakteristike utječu na akademski i društveni uspjeh djeteta.

Znanstvenici su suglasni da je potrebno provesti još istraživanja na tu temu jer na agresiju i hiperaktivnost mogu utjecati brojni drugi faktori.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...