Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

U kojim zemljama bebe najviše plaču?

Foto: Pixabay

Znanstvenici sa Sveučilišta Warwick u Engleskoj napravili su istraživanje u kojem su proučavali količinu plača beba za vrijeme prva tri mjeseca života, a podaci su se prikupljali u mnogim državama.

Voditelj istraživanja prof. Dieter Wolke s Odjela za psihologiju je po prvi put napravio univerzalne grafikone koji pokazuju trajanje normalnog plača beba tijekom prva tri mjeseca.

U studiji je sudjelovalo 8.700 novorođenčadi iz država kao što su Japan, Italija, Kanada, Danska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska. Profesor je izračunao koliko dugo u prosjeku bebe plaču u jednom danu u različitim kulturama.

U prosjeku bebe plaču oko 2 sata na dan prva dva tjedna, vrhunac plača nastaje sa 6 tjedana kada plaču 2 sata i 15 minuta, a do dvanaestog tjedna plač se smanjuje na 1 sat i 10 minuta. Međutim, postojali su i slučajevi u kojima su neke bebe plakale samo 30 minuta, a neke preko 5 sati u jednom danu.

Rezultati provedenog istraživanja su pokazali kako bebe najviše plaču u Nizozemskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji, a najmanje količine plača su zabilježene u Japanu, Njemačkoj i Danskoj.

Poznato je kako kolike izazivaju plač, a od njih su najviše patila djeca u Ujedinjenom Kraljevstvu (njih je imalo 28% novorođenčadi u 1.i 2. tjednu života), Kanadi (34.1% ) i Italiji (20.09%). Zbog kolika djeca su najmanje plakala u Danskoj (5.5% u dobi od 3-4 tjedna) i Njemačkoj (6.7%).

Budući da su se zdravstvena skrb i struktura obitelji promijenili u mnogim kulturama, modernim roditeljima i zdravstvenim djelatnicima  potrebne su nove smjernice prilikom procjenjivanja normalnog i pretjeranog plača kod beba.

Prof. Wolke smatra kako već postoje razlike u količini plača kod beba u prvim tjednima života. Može se mnogo toga naučiti proučavanjem kultura u kojima je plač djeteta manji kako bi se utvrdilo utječe li na plač roditeljstvo ili neki drugi faktori vezani uz trudnoću ili genetiku. Prema njegovom mišljenju, ovi podaci će pomoći zdravstvenim djelatnicima koji će utvrditi je li plač bebe normalan i tako umiriti roditelje ili će u slučaju pretjeranog plača obaviti daljnje pretrage i pružiti podršku roditeljima.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...