Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Čaj može utjecati na epigenetske promjene

Foto: Pixabay

Već je poznato da mnogi okolišni faktori i način života mogu utjecati na epigenetske promjene, a dobar primjer su izbor prehrane, pušenje ili izloženost štetnim kemikalijama. Modifikacije u tijelu koje utječu na to koji su geni isključeni i uključeni proučava epigenetika.

U jednoj studiji Uppsala sveučilišta dokazano je kako pijenje čaja kod žena može biti povezano s epigenetskim promjenama u 28 raznih genskih područja koja bi se mogla povezati s rakom ili metabolizmom estrogena.

Iste promjene nisu bile uočene kod konzumiranja kave i općenito isto nije uočeno kod muškaraca koji su pili čaj. Istraživanje je obuhvaćalo uzorke DNA od više od 3 tisuće odraslih koji su tako sudjelovali u nekoliko različitih istraživanja u Europi. Analiza je bila prilagođena dobi, spolu te statusu pušenja.

Foto: Pixabay

Nisu bile dostupne informacije o tome kakvu točno vrstu ljudi čaja redovno konzumiraju. “Znamo, međutim, kako u svakoj uključenoj državi pojedinci uglavnom piju crni čaj”, pojašnjava glavna autorica studije Weronica Ek iz odjelu za imunologiju, genetiku i patologiju sveučilišta Uppsala. Ek je napomenula kako ne može reći koliko dugo i koliko često neka osoba mora konzumirati čaj kako bi doživjela epigenetske promjene, ali nada se da će se s tim pitanjima suočiti u svojim budućim istraživanjima.

Kako su te promjene zapravo povezane sa stvarnim rezultatima zdravlja je i dalje neizvjesno. Ek ističe kako su brojne studije pokazale da konzumacija čaja definitivno može igrati važnu ulogu u suzbijanju napredovanja tumora, smanjenja upala i snižavanja razine estrogena kod žena. “Navedene epigenetske promjene mogu biti jedan mehanizam iza zabilježenih zdravstvenih učinaka”, objašnjava Ek, dodajući da se ta teorija mora potvrditi i u većim istraživanjima.

„Razne spoznaje o epigenetskim promjenama sigurno su intrigantne“, kaže Ek, „i mogu dati uvid u saznanja kako spojevi čaja utječu na zdravlje. No za sada bih preporučila ljudima da popiju piće u kojem uživaju.” Studija je objavljena u časopisu Human Molecular Genetics.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...