Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Ljudskom kosom u čišćenje naftnih mrlja?

Jeftino i učinkovito, kažu.

Odrezana ljudska kosa može se upotrijebiti za pomoć u očuvanju od ekoloških katastrofa poput izlijevanja nafte, kažu nova istraživanja iz Australije. Zvuči pomalo čudno, ali to bi moglo značiti da koristimo jeftin i prirodan način za čišćenje nafte, umjesto sintetičkih i skupih proizvoda koji se trenutno koriste.

“Postoji mnogo različitih materijala koji se koriste u čišćenju onečišćenja, puno sintetičkih proizvoda, osobito stvari koje su izrađene od polipropilena i drugih vrsta plastičnih polimera”, rekla je Rebecca Pagnucco s UTS Sydney. “Nedavno je postojala velika pozornost medija oko onečišćenja mora plastikom i oko toga rade li neka sredstva više zla nego dobra u pokušaju čišćenja”.

Iako je duga kosa cijenjena za izradu perika, kratke odrezotine, često pronađene na podu frizerskog salona su otpad – i obično idu u odlagalište. Pagnucco i mentorica Megan Phillips smatraju da bi to moglo biti puno korisnije kada se koristi za čišćenje nafte zbog svojstava same kose. Kosa postaje masna – masnoća je uglavnom onda zaglavljena za vlakna kose, a slično će se držati i kod drugih ulja, poput sirove nafte.

Postoji globalni poticaj za korištenje drugih prirodnih stvari za čišćenje izlijevanja nafte, ali opcije trenutno nisu sjajne, jer su pamuk i vuna odlični kandidati, ali su previše cijenjeni u tekstilnoj industriji. Nešto poput odrezane kose nema nikakvu vrijednost i odlazi u otpad. Također postoji mišljenje da bi se kosa mogla ponovno upotrijebiti nekoliko puta – ako ste ikad ispirali kosu, znat ćete da masnoća na njoj ne ostaje vječno.

Pagnucco se nada kako će ovo istraživanje ubiti dvije muhe jednim udarcem – čišćenje opasnih ulja, kao i ograničavanje otpada. “Naša istraživanja su važna jer, ako nastavimo putem kojim idemo, naš otpad će nastaviti rasti i to će imati utjecaj na cijeli okoliš”.

Upotreba kose kao prirodnog sredstva za čišćenje zbog njezinih spužvastih karakteristika nije novost. Ideja se rodila 1989. kad je Phil McCrory poslije tankerske nesreće na Aljasci pomagao čistiti nakon što je skupio kosu iz lokalnih frizerskih salona u najlonke. Slično je ponovljeno 2007. u San Franciscu kad su ljudi nakon izlijevanja nafte reagirali donošenjem otirača načinjenih od ljudske kose.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...