Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Prvi dječak s transplantiranim šakama danas živi normalno

Zion Harvey je dječak koji je dobio svoje mjesto u povijesti medicine.

Prije dvije godine osmogodišnji Zion Harvey je postao prvo dijete na svijetu kojem su presađene obje šake, što je predstavljalo prekretnicu u transplantacijskoj medicini. Danas taj dječak iz Baltimorea živi normalno, tadašnja 11-satna operacija je bila uspjeh, a objavljen je i izvještaj o revolucionarnom tretmanu od kojeg će vjerojatno imati koristi mnoga djeca.

Zionu su stopala i šake amputirane sa svega dvije godine starosti, zbog sepse. Šest godina je koristio specijalnu opremu kako bi se oblačio, kupao i jeo, sve dok mu ova dvostruka transplantacija nije upotpunila život.

“Osamnaest mjeseci poslije transplantacije je dijete premašilo svoje ranije adaptivne sposobnosti. Sada piše, jede, obavlja nuždu i presvlači se neovisnije i efikasnije nego prije operacije”, poručuje tim iz dječje bolnice u Philadelphiji za časopis Lancet Child and Adolescent Health.

Transplantacija organa je rizična zato što tijelo može odbaciti presađeni dio, a uzimaju se i razni lijekovi. Ipak, Zion koji sada ima 10 godina, dobro se osjeća. Prošle godine je rekao: “Jedino što je kod mene sada drukčije jest to što imam dvije šake. Ovo je dio mog života koji mi je nedostajao. Sada je tu moj život je zaokružen”.

Samo osam mjeseci poslije operacije Zion je mogao koristiti škare i bojice, a godinu dana kasnije mogao je zamahivati bejzbolskom palicom objema rukama. Dr. Scott Levin, voditelj tima na Zionovoj operaciji je pohvalio je hrabrost svog pacijenta: “Nikad nisam vidio Ziona kako plače. Nikad nisam vidio da se bunio protiv terapije. On je izvanredno ljudsko biće, bez obzira na to da li je dijete ili odrastao. Ima hrabrost i odlučnost kojom nas sve inspirira.

Foto: Penn Medicine

Svejedno, u protekle dvije godine morao je proći mnoge mentalne i fizičke izazove prolazeći kroz ogroman broj fizioterapija te savjetovanja sa psihologom. Od operacije je prošao kroz osam situacija u kojima je tijelo odbacivalo nove šake, a od kojih su dvije bile ozbiljne. Sve su suzbijene imunosupresantima, bez utjecaja na funkcioniranje šaka.

On i dalje uzima četiri različita lijeka kako bi tijelo nastavilo podnositi nove ruke, a liječnici se nadaju da će uskoro smanjiti doze. Mnogi stručnjaci smatraju kako je Zionov slučaj jedinstven i kako mnogo djece ne bi izdržalo ono što je on uspio. Također, on je izuzetak već po tome što je ranije bio na imunosupresantima nakon što je primio bubreg od majke.

Hoće li pametna bionička pomagala smanjiti potrebu za ovako kompliciranim zahvatima ostaje za vidjeti u narednim desetljećima.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...