Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Danas se stvara dvostruko manje spermija nego kod prethodne generacije

Uznemirujuć trend postavio je pitanje straha od izumiranja.

Foto: Pixabay

Danas se proizvodi zastrašujuće mali broj spermija, a postavlja se pitanje što će biti ako sve nastavi opadati tempom kojim se to danas događa. Znanstvenici su usporedili rezultate 185 različitih studija i tvrde kako je broj spermija u proteklih 38 godina – prepolovljen.

Neki od stručnjaka su već reagirali skeptično prema tom izvedenom zaključku koji je objavljen u znanstvenom časopisu Human Reproduction Update. Neke druge reakcije, također od stručnjaka koji nisu bili dio znanstvenog tima, sastojale su se od pohvala kvaliteti rada, ali je svejedno upozoreno da je možda prerano za take zaključke.

Dr. Hagai Levine, epidemiolog koji je bio voditelj tima koji je došao do zastrašujućih podataka, kaže kako je iznimno zabrinut za sudbinu čovječanstva. Objasnio je kako je njegov tim usporedio rezultate 185 velikih studija koje su bile provedene od 1973. do 2011. godine. „Ne izmijenimo li način na koji živimo, gdje živimo i kojim smo kemikalijama izloženi, onda postajem jako zabrinut za našu budućnost. U jednom trenu ćemo imati problema s reprodukcijom, što bi moglo značiti izumiranje čovjeka“, pojasnio je Levine.

Levine objašnjava da je kod muškaraca u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji te na Novom Zelandu uočeno smanjenje gustoće sperme za šokantnih 52,4 posto, a sam je broj spermija smanjen za čak 59,3 posto. Trend je cijelo vrijeme prisutan, a moguće je da će se pogoršavati s vremenom.

Kod muškaraca u Aziji, Južnoj Americi i Africi ipak nije uočeno neko značajno smanjenje, no znanstvenici upozoravaju kako je na navedenim područjima provedeno puno manje istraživanja. Dr. Levine je poručio kako je uvjeren da bi i tamo, da su istraživanja provedena, rezultat isto bio poražavajući.

Zasad je o ovoj problematici proveden čitav niz studija i sve su davale ovakve rezultate, ali su se također nalazile na udaru kritika da su traljavo provedene. Ipak, jedan od poznatijih skeptika tog područja, Allan Pacey sa sveučilišta u Sheffieldu, rekao je kako je Levineovo istraživanje ipak drukčije od svih dosad provedenih. „On je sa svojim timom otklonio mnoge nedostatke prethodnih istraživanja, iako moram reći da nisu otklonili baš sve, tako da ove rezultate također treba promatrati s dozom opreza“, objasnio je Pacey.

Ako je broj proizvedenih spermija uistinu u tako drastičnom padu, razlog za navedeni fenomen još nije objašnjen. Mnogi taj trend povezuju s izloženošću kemikalijama iz proizvodnje pesticida, zatim s pretilošću, stresom, pušenjem, načinom prehrane, kao i s roditeljskim pušenjem tijekom trudnoće. Stručnjaci smatraju da je hitno potrebno saznati što stoji iza navedenog smanjenja ne bi li pronašli način da se trend okrene.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...