Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Sve manje dojenja u svijetu ima zabrinjavajuće posljedice za zdravlje majki i beba

Nijedna zemlja svijeta ne ispunjava preporučene standarde za dojenje, navodi novi izvještaj UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izrađen u suradnji s kolektivom Global Breastfeeding, a to je nova inicijativa s ciljem povećanja svjetske stope dojenja. Postoji svijest o velikoj zdravstvenoj važnosti dojenja, ali ono ne ovisi samo o majci. U obzir se moraju uzimati društveni, politički i okolišni čimbenici koji utječu na dojenje. Sve je manje dojenja i to je zabrinjavajuće, a ovo je prvi put da su prikupljeni i uspoređeni podaci o tome na razini cijelog svijeta.

Prema prikupljenim podacima iz 194 zemlje, samo je kod 40 posto djece mlađe od 6 mjeseci prisutno hranjenje isključivo majčinim mlijekom, a svega u 23 zemlje postoji stopa hranjenja isključivo majčinim mlijekom – iznad 60 posto. Nijedna zemlja svijeta ne ispunjava u preporučene standarde za dojenje, kaže se u izvješću nazvanom Svjetska bodovna kartica dojenja.

UNICEF i WHO pozivaju na poticanje majki na dojenje zbog višestruke koristi za bebe, ali i za majke. Sprječava se time dijareja i upala pluća, a to su dva najčešća uzroka smrti beba u prvih šest mjeseci života. Kod majki se dojenjem umanjuje rizik od pojave raka jajnika i dojke.

“Dojenje daje bebama najbolju moguću polaznu točku u životu. Majčino mlijeko ima i funkciju bebinog prvog cjepiva koje štiti bebe od potencijalno smrtonosnih bolesti i pruža im svu prehranu koja je potrebna da prežive i napreduju”, poručuje liječnik Tedros Adhanom Ghebreyesus, iz WHO-a.

Navodi se da bi ispunjavanje preporučenih ciljeva moglo spasiti živote 520 tisuća djece mlađe od pet godina i potencijalno bi značilo 300 milijardi dolara ekonomske koristi tijekom deset godina kao rezultat smanjenja bolesti i troškova u zdravstvenoj njezi.

U publikaciji se također navodi kako u pet najvećih ekonomija u razvoju – Indiji, Kini, Indoneziji, Meksiku i Nigeriji – nedostatak investicija za dojenje rezultira smrću oko 236 tisuća djece godišnje i ekonomskim gubicima od čak 119 milijardi dolara.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...