Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Kirurzi u Kini zamijenili 6 kralježaka 3D printanim proteticima

Bolnica u Kini dovršila je inovativnu operaciju uklanjanja šest kralježaka iz kralježnice pacijentice i zamjene istih s 3D printanim titanskim proteticima.

Kineska novinska grupa People’s Daily Online objavila je da je 28-godišnjoj ženi, poznatoj pod pseudonimom Xiao Wen, dijagnosticiran hondrosarkom u svibnju ove godine. Riječ je o rijetkom obliku kancerogenog tumora koji napada hrskavicu, otporno “gumasto” vezivno tkivo koje se nalazi između brojnih kostiju u ljudskome tijelu.

Ovi tumori obično se nalaze u zdjelici ili bedru. No, u slučaju ove žene tumor je napao šest ili sedam cervikalnih kralježaka, kostiju nalik diskovima koje čine vrat. S vremenom se njeno stanje pogoršavalo i uskoro više nije bila u stanju napraviti jednostavne kretnje s rukama.

Poznati spinalni kirurg Xiao Jianru iz šangajske Bolnice Changzheng odlučio je nešto poduzeti i donio revolucionarnu odluku o uklanjanju pogođenih kralježaka i umetanju umjetnih. Doktori su rekli da bi se tretiranje raka konvencionalnim metodama, poput kemoterapije ili radioterapije, pokazalo neučinkovitim s ovim tipom tumora i mlada bi žena bila u opasnosti od povratka bolesti. Obzirom na tešku narav njene bolesti, odlučili su djelovati brzo.

Jianru i njegovi kolege s Drugog vojno-medicinskog sveučilišta Bolnice Changzheng proveli su tri tjedna gradeći umjetne kosti koristeći se ligurom titana i prilagođenom tehnologijom 3D printanja. Kako bi bolje oblikovali nove protetske dijelove, konstruirali su model ženske gornje kralježnice u pravoj veličini koristeći se 3D printerom.

Operacija je trajala 13 sati, a obavljena je u srpnju ove godine. “Xiao Wen polako se oporavlja”, nedavno su izvijestile novine People’s Daily Online. Zahvaljujući operaciji, ona je ponovno u stanju stajati i hodati, iako još uvijek ne može normalno okrenuti glavu.

Ovo nije prvi put da je tim iskoristio tehnologiju 3D printanja u kirurškoj proceduri. Prošle godine, koristili su 3D printane dijelove kako bi zamijenili kralješke vrata i prsiju. Ovog mjeseca, tim kirurga u Indiji također je koristio 3D printane kralješke. No, ova posljednja operacija smatra se najvećom upotrebom ove tehnologije na kralježnici dosad.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...