Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Matične stanice iz pupčane vrpce bi mogle regenerirati srce

Matične stanice iz pupkovine pomažu u liječenju raznih bolesti, a najnovije istraživanje je pokazalo kako one mogu pomoći u zacjeljivanju oštećenog srca i poboljšanju njegove funkcije. Srčane bolesti su jedan od glavnih uzroka smrtnosti u mnogim državama svijeta. Do zatajenja srca dolazi zbog toga što srce ne može učinkovito pumpati krv pa ljudi ostaju bez daha i osjećaju slabost. Oštećenja koja nastaju na srcu se do sada nisu mogla popraviti.

Znanstvenici s Sveučilišta Ande iz Čilea su proveli studiju u kojoj je sudjelovalo 15 ispitanika. Intravenozno su dobili injekciju s matičnim stanicama koje su bile donirane iz pupkovine nakon carskog reza. Nakon tog postupka, stručnjaci su vršili brojna testiranja i izvršili MRI snimanje kako bi otkrili jesu li se dogodile ikakve promjene.

Rezultati su pokazali veliku uspješnost zahvata jer se u pacijenata za 55 puta povećala prisutnost kemijskog spoja koji popravlja stanje stanica i jača imunološki sustav. Za četiri puta se povećala i sposobnost srca da pumpa krv. Pacijenti su također rekli kako im se poboljšala kvaliteta života i kako nisu imali nuspojave.

Matične stanice se nalaze u leđnoj moždini, pupčanoj vrpci i u embrijima. One se mogu koristiti za liječenje mnogih hematoloških bolesti.

Nakon zatajenja srca, prognoze obično nisu optimistične, unatoč razvoju medicine. Pacijentima se prognozira do 5 godina života.

Prof. Fernando Figueroa kaže: “Naša saznanja bi mogla utrti put prema neinvazivnim metodama liječenja i terapijama za sve one s crnim prognozama.”

U liječenju zatajenja srca standardni lijekovi često nisu dovoljni pa se pacijenti moraju podvrći invazivnim metodama liječenja, a ako one ne uspiju moraju ići na transplantaciju srca.

I u ovom slučaju napredak u medicini i nova saznanja bi mogli biti veliki korak prema učinkovitijem liječenju srčanih bolesti.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...