Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Epilepsija je povezana s intenzivnim religioznim i duhovnim iskustvima poput vizije Boga

Prije gotovo godinu dana znanstvenici iz Hebrejske bolnice Hadassah u Jeruzalemu izveli su testove na 46-godišnjem muškarcu s epilepsijom temporalnog režnja, u trenutku kad je počeo pjevati molitve. Tada se podigao iz kreveta i marširao bolnicom govoreći „Bog me poslao k tebi“.

Očitanja s elektroencefalograma otkrila su porast aktivnosti u lijevom prefrontalnom korteksu, koji se povezuje s religioznim iskustvima, neposredno prije događaja.

Uistinu, epileptični pacijenti znali su prijavljivati detaljna religiozna iskustva, i brojne studije na temu predlažu da se duhovni procesi mogu mijenjati s neurološkim stanjima..

Ova činjenica inspirirala je znanstvenike sa Sveučilišta Missouri da zarone dublje u vezu između epilepsije i pojačanog religioznog iskustva.

Kada pacijent s epilepsijom iskusi povećanje električne aktivnosti u mozgu, ili napadaje, to može biti povezano s povećanjem šireg raspona ponašanja, poput hiperseksualnosti, hipergrafije (intenzivna želja za pisanjem), hipermoralnosti i hiperreligioznosti, objasnio je Brick Johnstone, profesor zdravstvene psihologije na Sveučilištu Missouri i voditelj istraživanja. Ovi simptomi potiču pitanje: jesu li hiperreligiozna iskustva epileptičnih pacijenata povezana sa specifičnim religioznim iskustvima, ili reflektiraju povišenu emocionalnost koja se opaža kod epilepsije?

Znanstvenici su zamolili 19 pojedinaca s epilepsijom da ispune dvije ankete. Prva anketa pristupila je karakteristikama ponašanja specifično asociranima s epilepsijom. Druga anketa mjerila je religiozne aktivnosti i duhovne orijentacije.

Prosječni sudionik imao je 39 godina, a religijsko uvjerenje u skupini je variralo. Oko 32 posto se identificiralo kao protestani, 10 posto kao katolici, 5 posto kao budisti, 5 posto kao ateisti, 38 posto označilo je kategoriju „drugo“, a 10 posto nije navelo nikakvu indikaciju religijskog uvjerenja.

Studija, objavljena u časopisu Mental Health, Religion & Culture, predlaže da neurološka veza između religioznosti i epilepsije postoji. Posebice, znanstvenici su pronašli snažnu korelaciju religioznih ili filozofskih misli i epilepsije, ali nisu pronašli vezu između emocionalnog mišljenja i epilepsije.

„Otkrili smo da je duhovnost povezana s hiperfilozofijom, ali ne i s hiperemocionalnosti“, rekao je Johnstone. „Ovo sugerira da povećana aktivnost napadaja stimulira dijelove mozga koji dovode do povećanja u speficičnim neuropsihološkim procesima povezanim s duhovnosti. Drugim riječima, postoje određeni dijelovi mozga koji su povezani s religioznim i duhovnim procesima.“
Johnstone i njegov tim planiraju ocijeniti duhovnost kod ljudi koji će proći kroz neurokiruršku operaciju moždanih tumora ili epilepsije i usporediti duhovnost prije i poslije operacije.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...