Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Hrvatska do 2020. treba odvojeno prikupljati i reciklirati 50 posto određenih vrsta otpada

Načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša Sanja Radović Josić u srijedu je u Velikoj Gorici istaknula da Hrvatska kao članica EU ima zahtjevan zadatak do 2020. odvojeno prikupljati i reciklirati 50 posto određenih vrsta otpada, prije svega papira, stakla, plastike, metala i tekstila.

“To je zadatak koji je prilično zahtjevan i na kojem mi već prethodnih nekoliko godina intenzivno radimo, a bitno je reći da prema još uvijek neslužbenim podacima za 2016. u Hrvatskoj ipak imamo trend porasta odvojeno prikupljenog otpada i trend smanjenja odlaganja otpada. Međutim, to odlaganje otpada još uvijek se zadržava na otprilike 77 posto, što je puno previše”, rekla je Radović Josić na konferenciji “Dobro upravljanje – pametno gospodarenje otpadom kao primjer kako građani mogu doprinijeti održivom razvoju svoje lokalne zajednice”.

Kazala je da Hrvatska za sektor otpada iz EU fondova ima na raspolaganju 475 milijuna eura, a dio tih sredstava će se koristiti na projekte odvojenog prikupljanja otpada. Napomenula je da je Ministarstvo ove godine raspisalo javni poziv za izgradnju reciklažnih dvorišta, otvoren je i javni poziv za sanaciju zatvorenih odlagališta otpada, a u pripremi su pozivi za opremu, spremnike, sortirnice i kompostane.

“Ciljevi jesu veliki, moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Neke ciljeve nećemo postići, međutim ono što je bitno i što se uvijek gleda je da država radi nešto, da poduzima aktivnosti, da se drži nekih svojih zadanih rokova i onda je ipak i stav EU prema takvoj državi nešto malo blaži nego da država ne radi ništa”, istaknula je.

U raspravi je sudjelovalo i dvoje bivših ministara zaštite okoliša – Slaven Dobrović i Mirela Holy. Dobrović je za gospodarenje otpadom rekao kako je sektor koji ima najveći potencijal u podizanju stupnja održivosti današnjeg društva, istaknuvši potrebu uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada koji će jamčiti da se vrijednosti otpadnih materijala vrate u upotrebu “To jedino nudi dizanje održivosti društva, to nudi bolje ponašanje prema resursima, to nudi više radnih mjesta u tom segmentu”, dodao je.

Holy je ustvrdila da Hrvatska zasigurno neće ispuniti zacrtane rokove jer ih ni do sada nije u području zaštite okoliša nije ispunjavala. Zauzela se za osiguranje primarne selekcije biootpada i njegovu obradu kroz strateški pristup rješavanju tog pitanja, pri čemu fokus treba biti na velikim gradovima – Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...