Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Strani jezici nam idu bolje nakon alkohola

Samo ne previše.

Evo jednog nadasve zanimljivog istraživanja. Njegovi rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Psychopharmacology.

“Naša studija je pokazala kako konzumacija alkohola može imati blagotvoran učinak na izgovor stranog jezika kod osoba koje su nedavno naučile neki strani jezik”, kaže Inge Kersbergen, znanstvenica sa Sveučilišta u Liverpoolu.. U studiji je ukupno sudjelovalo 50 osoba kojima je inače njemački materinski jezik, a koji studiraju nizozemski jezik na nizozemskom sveučilištu. Svi ispitanici su nedavno naučili govoriti, čitati i pisati na nizozemskom jeziku.

Na temelju slučajnog odabira sudionici su dobili alkohol ili vodu kao kontrolni napitak. Dio sudionika je, dakle, prije razgovora na nizozemskom konzumirao malo alkohola. Količina alkohola je ovisila o tjelesnoj težini, ali se u prosjeku radilo o jednom pivu.

Svi su studenti potom razgovarali s istraživačima po pet minuta, a snimke su kasnije morali preslušavati izvorni govornici nizozemskog jezika koji nisu imali saznanja koji su točno sudionici „malo popili“, a koji nisu. Od sudionika je također zatraženo da ocjenjuju svoje vještine nizozemskog jezika tijekom razgovora. Ustanovilo se kako su oni koji su dobili ohrabrenje u vidu alkohola mahom dobili i bolje ocjene, a naročito za izgovor. Alkohol ipak nije utjecao na to kako su se učenici sami ocijenili.

Koje je objašnjenje? Znamo da alkohol ima štetan učinak na funkcioniranje našeg mozga, uključujući naše pamćenje, pažnju i inhibicije. Mnoge od tih funkcija su važne za razgovaranje i izražavanje na stranom jeziku.

Istovremeno znamo da piće također poboljšava povjerenje, zatim samopouzdanje uklanjajući kočnice i smanjuje socijalnu anksioznost, što je također od velike koristi kada pokušavate razgovarati na nekom drugom jeziku, pogotovo ako ste ga upravo naučili.

“Jedan mogući mehanizam mogao bi biti to da učinak alkohola smanjuje anksioznost”, kaže jedna od znanstvenica, Jessica Werthmann sa Sveučilišta u Maastrichtu. “Ali potrebno je svakako više istraživanja kako bi ovo testirali.”.

“Važno je istaknuti da su sudionici ove studije konzumirali nisku dozu alkohola”, dodaje jedan od znanstvenika u timu, Fritz Renner sa Sveučilišta u Maastrichtu. “Visoke razine alkohola možda neće imati blagotvorne učinke na izgovor stranog jezika”.

Drugim riječima, ovaj učinak vjerojatno neće biti poboljšan ako entuzijastično nastavite piti – na kraju vas vjerojatno nitko neće moći razumjeti.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...