Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanstvenici savjetuju kako nagovoriti djecu da jedu povrće

Postoji dobra metoda

Mnogi roditelji nikako ne mogu nagovoriti svoju djecu da jedu povrće. Brojna uvjeravanja i objašnjavanja kako je povrće jako zdravo kod neke djece nemaju nikakvog učinka. Neki pribjegavaju metodama kao što su podmićivanje ili nagrađivanje.

Međutim, psiholozi sa Sveučilišta Ghent iz Belgije su u svom istraživanju došli do zaključka kako roditelji ne bi trebali nagraditi svoju djecu kada pojedu povrće već bi im ga trebali uvijek iznova nuditi.

U njihovoj studiji je sudjelovalo 98 predškolaca. Djeci je bilo ponuđeno 10 vrsta povrća: prokulice, grašak, gljive, tikvice, cikorija, špinat, cikla, cvjetača, komorač i poriluk. Povrće se kuhalo na dva načina: na pari i u vodi. Od svog povrća cikorija se djeci najmanje sviđala.

Znanstvenici su djeci dali cikoriju skuhanu na pari te su im rekli da sami odluče koliko će je pojesti, ali nisu smjeli dijeliti obrok sa svojim prijateljima. Nakon osam minuta, djeca su morala odlučiti je li je jelo “mljac”, “tako-tako” ili “bljak”. U ocjenjivanju su koristili nacrtana lica koja predstavljaju njihove osjećaje.

Ispitivanje je trajalo mjesec dana, a znanstvenici su ovaj postupak provodili dva puta tjedno. Nakon osam tjedana proveli su dodatni test okusa.

Djeca su bila podijeljena u tri grupe. Jednoj grupi djece je ponuđena cikorija nekoliko puta bez daljnjeg ohrabrivanja. Ostala djeca su dobivala naljepnice, igračke ili riječi pohvale. Nakon testa, rezultati su pokazali kako se cikorija svidjela djeci (81%) u grupi u kojoj nije bilo ohrabrivanja, a u grupi koja je bila nagrađivana taj broj je bio manji (68%).

Stručnjaci su rekli: “Svi roditelji znaju kako je teško nagovoriti svoju djecu da jedu povrće, a mnogi od njih im nude nagrade ili poslastice ako ga djeca pojedu. Rezultati našeg istraživanja su pokazali kako je najbolje djeci stalno nuditi povrće i na takav način velik broj djece će ga s vremenom zavoljeti.”

Istraživanje je objavljeno u časopisu Food Quality and Preferance.

 

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...