Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Znate li što je plogging?

Možda vam se svidi jedan malo “prljaviji” fitness

Foto: Shutterstock

Volite li trčati? Smeta li vam smeće u prirodi? Iza naziva u naslovu krije se jedan novi skandinavski trend koji brigu o tijelu spaja s brigom o okolišu. Plogging je, dakle, trčanje tijekom kojeg se čisti okoliš.

Kombiniranjem švedskog izraza za skupljanje otpada i “trčanje” (plocka upp + jogging) nastala je kovanica koja označava pokret osnovan 2016. od strane švedskog ekologa Erika Ahlströma i podrazumijeva organizirano trčanje, bilo pojedinaca, bilo grupa trkača, koji na trčanje idu opremljeni rukavicama i vrećama za smeće kako bi se obračunali sa smećem na koje usput naiđu.

Ideja je plemenita, a mnogim sudionicima je poticaj za sudjelovanje upravo ona želja da ostvare uspjeh tako što će prikupiti što veću količinu smeća u što kraćem vremenskom roku.

Uz veliku (i očiglednu) korist za okoliš, praksa plogginga nudi i određene vrijedne prednosti za trkače. Primjerice, u obliku čučnjeva te sličnih vježbi koje se izvode pri samom sakupljanju smeća i koje kao takve omogućavaju povećanu potrošnju kalorija.

Fitness aplikacija Lifesum je prva prepoznala vrijednost ovog trenda pa je svojim korisnicima (ima ih oko 25 milijuna) omogućila i praćenje aktivnosti tijekom treninga. Prema podacima koje su dosad prikupljeni, prosječan korisnik tijekom 30 minuta plogginga potroši 288 kalorija.

Cijela priča se ubrzo i proširila dalje, ponajprije zahvaljujući kampanji koja je pozivala na čišćenje oceana. U sve to se uključio i australski glumac Chris Hemsworth koji je izjavio da će pomoći u čišćenju 100 svjetskih otoka.

Sudeći po mnoštvu objava koje se obasule društvene mreže s hashtagom #plogging ovaj se fitness trend, izgleda, polako proširio po cijelom svijetu. U nekim stranim zemljama plogging je postao prilično popularan, naročito u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.

U Parizu tako postoji zajednica pod nazivom PloggingFrance. Malezija, Indija, Turska i još neke zemlje su se također priključile ovom trendu.  Iako plogging, izgleda, još uvijek nije stigao do Hrvatske, onome koji ima volje nikakva udruga i zajednica nije potrebna da izađe u prirodu na pokoji plogging.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...