Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Entuzijasti otkrili posve novu auroru

Ova svjetlost je nazvana – Steve

Grupa amaterskih znanstvenika iz Alberte u Kanadi nije bila sasvim sigurna što znače ljubičasti (a ponekad i zeleni) lukovi na noćnom nebu koje su uspjeli fotografirati.

Međutim, o čemu se zapravo radi nisu bili sigurni ni znanstvenici iz NASA-e, a to su Elizabeth MacDonald i profesor fizike i astronomije sa Sveučilišta Calgary Eric Donovan. Oni su inače poznat kao tim znanstvenika pod nadimkom Lovci na aurore.

Kad je tim poznatim znanstvenicima grupa znanstvenih entuzijasta pristupila u pubu i pokazala im svoje fotografije, Donovan je ustvrdio samo da je jedino siguran u to kako u pitanju nije tzv. protonska aurora.

“Kada sam vidio sliku, jedino što sam znao jest to da u pitanju nije protonska aurora. A kako je nova neobična pojava trebala ime, predložili smo ‘Steve’, potvrdio je Donovan.

Inspiraciju su, kako tvrde, dobili iz animiranog filma iz 2006. zvanog Preko ograde u kojem životinje uspiju naići na misteriozan red grmova.

Foto: NASA

Snimljeni fenomen sada ima i službeno skraćeni oblik imena koje punim nazivom glasi: jaka termalna emisija povećanja brzine (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement ili skraćeno STEVE). Neobična pojava se može vidjeti i nešto južnije nego što se pojavljuje uobičajena polarna svjetlost (iako ne na suprotnoj strani, jer tamo nije aurora borealis, nego aurora australis).

Smatra se kako je riječ o optičkoj manifestaciji neke druge pojave – strujanja iona ispod aurore. Steve je zapravo jedna  traka ioniziranog plina koji putuje brzinom od 6,4 km u sekundi.

Prošli tjedan je NASA pozvala znanstvenike i fotografe amatere da im pomognu u istraživanju te pojave i svoje fotografije objave u sklopu njihovog projekta Aurorasaurus.

“Ovo predstavlja neku sasvim novu fazu u suradnji između amaterskih i profesionalnih znanstvenika”, zaključio je Donovan.

U videu možete vidjeti animirani prikaz stvaranje nove Steve aurore:

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...