Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Isprintan prvi 3D most

Krasit će Amsterdam

Već smo prije slušali o tome kako nizozemska kompanija MX3D planira izraditi pješački čelični most preko amsterdamskog kanala. Most je dovršen i ostalo je još samo to da se konačno postavi preko kanala.

Kompanija je za izgradnju ovog jedinstvenog mosta koristila svoja četiri MX3D-metal robota. Oni se, kako se na slikama i videu vidi, sastoje od robotske ručice za zavarivanje koja radi tako da postavlja „grudicu“ istopljenog metala. Zatim dodaje još jednu „grudicu“ na vrh, nakon čega se to stvrdnjava i nastavlja raditi isti proces sve dok se ne stvori kompletni metalni kostur.

Kontrolirajući točku u prostoru gdje se obavlja zavarivanje, moguće je i kontrolirati orijentaciju konstrukcije, ​​čak i kada se oni međusobno prepliću. Sam most je dug 12,5 m i širok 6,3 m, a za njegovo printanje je bilo potrebno 6 mjeseci. U njega je ugrađeno ukupno 4.500 kg nerđajućeg čelika i 1.100 km žice.

Projekt tog prvog metalnog mosta izrađenog u 3D tehnici financira grad Amsterdam, a u izradi su osim MX3D kompanije sudjelovali i britanska inženjerska kompanija Arup, ali i stručnjaci s Imperial Collegea u Londonu. MX3D planira iskoristiti tehnologije i znanje stečeno tim projektom za izradu novih mostova, ali i za komercijalizaciju 3D printanja metala u drugim industrijama gdje su itekako potrebni metalni dijelovi složenih i zahtjevnih oblika i strukture.

Foto: MX3D

U Amsterdamu će se uskoro pod opterećenjima testirati struktura mosta. Ako sve prođe onako kako je i zamišljeno, ovaj jedinstveni mostić pomalo svemirskog izgleda bi trebao biti početkom sljedeće godine instaliran u amsterdamskoj četvrti De Wallen (koja je poznata i kao četvrt crvenih fenjera).

Na okolnim zgradama bit će instalirani napredni senzori koji će pratiti savijanje mosta te njegovu izdržljivost kroz vrijeme, a sve kako bi on bio savršeno siguran za pješake i bicikliste.

S obzirom na sve ono što će prethoditi instaliranju tog mosta te preciznost kojom će se dalje pratiti njegova struktura i funkcioniranje, autori ovog projekta drže kako će ovo vrlo vjerojatno biti najsigurniji most u Amsterdamu.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...