Redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje rizik od neplodnosti kod žena, pokazala je studija australskih znanstvenika.
Ako ostavimo na stranu fast food, također je ustanovljeno i da nekonzumiranje ili rijetko konzumiranje voća povećava rizik od neplodnosti, a da svakodnevno konzumiranje više porcija voća skraćuje vrijeme potrebno da žena zanese.
Hrana bogata masnoćama, solima i šećerom može bitno utjecati na promjene u organizmu. Općenito se smatra kako je hrana koja se konzumira sve zagađenija i kemijski procesuirana, što utječe na plodnost.
Dr. Raj Mathur je tajnik Britanske udruge za fertilitet i iako nije sudjelovao u studiji, tvrdi da su njezini rezultati korisni “kliničarima i ženama koje nastoje zanijeti”. “Studija je pokazala da hrana i prehrambene navike općenito imaju utjecaja na plodnost”, rekao je. “Glavna poruka studije je da je procesuirana hrana loša, a svježe voće i povrće dobri za poticanje plodnosti.”
U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Human Reproduction, sudjelovalo je gotovo 5600 žena u dobi od 18 do 43 godine s područja Novog Zelanda, Australije, Velike Britanije i Irske. Sve su bile u ranom stadiju prve trudnoće.
U anketama su odgovarale na pitanja o načinu prehrane u mjesecu koji je prethodio začeću te koliko im je vremena bilo potrebno da zatrudne od prvih nastojanja. Parovi se smatraju neplodnima kad žena ne uspijeva zanijeti u roku od jedne godine od prvog pokušaja, navodi studija. 8 % ispitanica je bilo u kategoriji neplodnih jer im je bilo potrebno više vremena da zatrudne.
“Ustanovili smo kako je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje su jele manje voća”, rekla je glavna autorica studije Claire Roberts s australskog Instituta za istraživanje Robinson pri australskom sveučilištu u Adelaideu.
Pokazalo se i kako su žene koje su često konzumirale brzu hranu četiri ili više puta tjedno, zatrudnjele prosječno mjesec dana nakon žena koje nikada nisu jele brzu hranu.
U studiji su vodilo računa i o čimbenicima poput životne dobi, konzumacije alkohola, pušenja i indeksa tjelesne mase kako bi se jamčilo da podaci odražavaju isključivo učinak prehrane na problematiku.
Premda studija nije imala namjeru pokazati zašto brza hrana usporava vrijeme potrebno za zatrudnjeti, prijašnja istraživanja su već pokazala kako masne kiseline iz ženina krvotoka mogu utjecati na kvalitetu jajašaca.
“Sve što jedemo krvotokom stiže do jajašca te može utjecati na to hoće li ono biti oplođeno”, tvrde australski znanstvenici.