Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Bračni parovi koji konzumiraju marihuanu se manje svađaju

Manje svađa i nasilja

Foto: Pixabay

Prethodne studije konzumiranja marihuane i nasilja među bračnim parovima imale su proturječne rezultate, no studija koja je pratila 634 parova u prvih devet godina braka pokazala je da što su parovi češće pušili marihuanu, to je bilo manje vjerojatno da će doći do obiteljskog nasilja.

Studija je objavljena u časopisu Psychology of Addictive Behaviors, a vodili su je znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo (UB) Škole za javno zdravlje i Instituta za istraživanje o ovisnostima. Vodeći autor Philip H. Smith temeljio je studiju na podacima koje je prikupio Kenneth Leonard, voditelj UB istraživačkog instituta o ovisnostima.

Nakon što su procjenjivali prvih 9 godina braka, znanstvenici su otkrili da su parovi koji su češće konzumirali marihuanu (2 ili 3 puta mjesečno ili češće) – pokazali manje učestalo obiteljsko nasilje.

Znanstvenici su dodali kako je veza između konzumiranja marihuane i smanjenog nasilja u obitelji najjača kod žena koje nisu imale povijest antisocijalnog ponašanja.

Leonard je rekao da njihovi nalazi sugeriraju kako uporaba marihuane predviđa nižu razinu nasilja prema partneru tijekom sljedeće godine. “Kao i u drugim studijama o nasilju između partnera i uporabe marihuane, razmatrali smo uzorke konzumiranja marihuane te pojavu nasilja u roku od godinu dana. Nismo gledali smanjuje li konzumiranje marihuane u određenom danu vjerojatnost nasilja baš u to vrijeme.”

Pretpostavlja se kako parovi koji konzumiraju marihuanu “mogu dijeliti slične vrijednosti i društvene krugove, a ta je sličnost odgovorna za smanjenje vjerojatnosti sukoba”.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...