Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Voda iz Loch Nessa će se podvrgnuti DNA analizi

Znanstvenici žele doznati više o flori i fauni poznatog jezera

Profesor Neil Gemmell s novozelandskog sveučilišta Otago vjeruje kako će uz pomoć DNA analize vode iz Loch Nessa doznati puno više o biljnim i životinjskim vrstama. Tvrdi kako osobno ne vjeruje da tamo postoji Nessie.

Kao što znamo, poznata je legenda da u Loch Nessu živi dugovrato čudovište, točnije – plesiosaur koji je, nekako preživio do danas, iako su svi drugi dinosauri izumrli.

Druga raširena teorija je da je Nessie u stvari vrsta divovske jesetre ili soma, dok su treći uvjereni kako je riječ samo o plutajućim granama i posljedicama igre snažnog vjetra i vode.

Profesor Gemmell vjeruje kako uvijek postoji znanstveno objašnjenje, jer sve što živi u jezeru za sobom mora ostaviti sićušne fragmente DNA- s kože, peraja ili iz urina, a sve će to on ispitati s timom međunarodnih znanstvenika.

Oni će sakupiti oko 300 primjeraka vode iz raznih dijelova jezera i iz različitih dubina. Uzorci će se profiltrirati da se dobije DNA koji će se potom ​​usporediti s podacima o poznatim vrstama, a sami rezultati će biti poznati krajem godine.

“Ne vjerujem u postojanje čudovišta, a proučavanjem DNA ćemo dobiti bogat uzorak bioraznolikosti jezera”, pojasnio je novozelandski profesor.”Iz nekoliko litara vode detektirat ćemo novom tehnologijom genoma na tisuće različitih vrsta, a svi veliki organizmi za sobom ostavljaju trag stanica dok se kreću okolinom u kojoj žive.”

Gemmell je svejedno uvjeren kako će uvijek biti onih koji će vjerovati u Nessie.

“U ljudskoj prirodi je da žudi za tajnama i zagonetkama. Usto, ima ljudi koje ne zanimaju nikakvi DNA rezultati, jer su duboko uvjereni da je riječ o paranormalnoj pojavi”, zaključio je Gemmell.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...