Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Djeca bez krajnika imaju kasnije više zdravstvenih problema

Gotova je dugogodišnja velika studija o dugoročnim posljedicama vađenja krajnika

Završena je prva studija o dugoročnim posljedicama vađenja krajnika, a ogroman uzorak na kojem se temelji daje rezultatima veliku ozbiljnost.

Iako se operacija krajnika (tonzilektomija) i operacija trećeg krajnika (adenoidektomija) smatraju rutinskim operacijama bez posljedica, nova studija koja je objavljena u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery pokazala je da djeca kojoj su uklonjeni krajnici imaju više zdravstvenih problema kasnije u životu.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Melbourneu proučavao je medicinske podatke čak 1.2 milijuna Danaca čije je zdravlje praćeno od rođenja do desete ili čak do tridesete godine.

Ono što su saznali je da su djeca kojoj su krajnici izvađeni do devete godine života kasnije triput češće obolijevala od alergija ili infekcija respiratornih puteva (astma, gripa, upala pluća). Djeca kojoj je izvađen treći krajnik su dvaput češće obolijevala od navedenih bolesti, kao i od konjunktivitisa te opstruktivne bolesti pluća.

Analiza je pokazala također da se problemi s disanjem i kronične upale sinusa ili uha često vraćaju poslije operacije.

Preporuka znanstvenika je da se vađenje krajnika izbjegava kad god su moguće druge vrste liječenja. Također, ako su sve ostale mogućnosti iscrpljene, liječnici bi trebali odlagati operaciju što kasnije, kako bi se bolje razvio imunitet djeteta.

“Sva tri krajnika su dio limfnog sustava i igraju bitnu ulogu u normalnom razvoju imunološkog sustava i prepoznavanju patogena tijekom djetinjstva pa i ne čudi što njihovo uklanjanje onemogućuje otkrivanje patogena i povećava rizik od respiratornih infekcija i zaraznih bolesti,” zaključak je znanstvenika.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...