Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Najnevjerojatniji krajolici na planetu

Gotovo nadrealno

Foto: Greg Mote

Zemlja je puna nevjerojatnih krajolika. Neke je oblikovala priroda dugi niz godina, a neki su postali takvi kakvi jesu djelovanjem čovjeka. Kako god bilo, nakon sve više vijesti o čovjekovom upropaštavanju planeta, evo malo oku i fotoaparatu ugodnih i optimističnih prizora. Neki krajolici graniče s nadrealnim:

Las Salinas de Torrevieja

Foto: Wikimedia Commons/Moisés Pastor

I Španjolska ima svojih ružičastih jezera koja su takva zahvaljujući algama.

Vrata pakla

Foto: Unsplash/Ybrayym Esenov

Plamteći krater plina u turkmenistanskoj pustinji koji je nastao bušenjem 1971. kada se mislilo crpiti prirodni plin. Do danas ne prestaje gorjeti.

Pamukkale

Foto: Unsplash/Arnaud Civray

Tursko prirodno čudo plitkih terasnih bazena koji tvore jedinstvene toplice na kojima je osnovan antički grad Hierapolis.

Wai O Tapu

Foto: Pixabay

Novozelandska geotermalna atrakcija kipućih jezera nestvarnih boja nastala vulkanskim djelovanjem.

Jezero Natron

Foto: Wikimedia Commons/Richard Mortel

Tanzanijsko crveno vulkansko jezero je istovremeno “jezero smrti” zbog nagrizajuće vode i najveće svjetsko stanište flamingosa.

Ušće Rone i Arve

Foto: Wikimedia Commons/Nauticashades

Ženeva se može pohvaliti prekrasnim ušćem dviju rijeka koje tvore vidljiv kontrast.

Pustinja Danakil

Foto: Wikimedia Commons/Sharanbhurke

Etiopska pustinja je geološka depresija, jer leži ispod razine mora. Zbog visoke temperature i potoka lave slovi za najtoplije mjesto na Zemlji. Sumpor i alge učinile su da ovaj “pakao na zemlji” bude neobično šaren.

Terasasta polja riže

Foto: Pixabay

Kineska pokrajina Yunnan dom je spektakularnih kaskada riže koje se protežu od Ailao gorja do obala rijeke Hong.

Kanjon Antilope

Foto: Pixabay

Kanjon kraj grada Page u Arizoni usred Navaho rezervata još nije do kraja formiran, jer se mijenja kišom koja teče kroz njega. Ovakvi erozijski oblici nisu još nigdje viđeni, a tko zna kakvi će biti s vremenom.

Nacionalni park Göreme

Foto: Pixabay

Još jedan turski biser je grad u Kapadociji čije su neobične vulkanske stijene rezultat djelovanja erozije u aridnoj klimi.

Oaza Yueyaquan

Foto: Pixabay

Čudesna oaza usred pustinje Gobi u kineskoj provinciji Gansu je zapravo jezero u obliku polumjeseca.

Nacionalni park Lencois Maranhenses

Foto: Pixabay

Sjeverni Brazil se može pohvaliti ovim neobičnim pustinjskim lagunama. Ne može se baš svugdje vidjeti konstantnu izmjenu tirkiznih jezera i pješčanih dina dokle god seže pogled.

Grand Prismatic Spring

Foto: Pixabay

Najveći termalni izvor u Americi i treći u svijetu po veličini je našao svoje mjesto u nacionalnom parku Yellowstone.

Whitehaven plaža

Foto: Pixabay

Najpoznatija bijela plaža na svijetu je dio australskog Whitsunday otočja. Izolirani komadić raja je primjer čudesnih prijelaza pijeska i vode.

Salar de Uyuni

Foto: Pixabay

Bolivija ima najveće slano jezero na svijetu ili slanu pustinju, ovisno o prisustvu vode. Kad kiša ispuni ovaj slani krajolik on se pretvara u “najveće ogledalo na Zemlji”, kako tepaju ovom spoju neba i zemlje.

Zao Onsen

Foto: Pixabay

Termalni izvor i skijalište u japanskoj Yamagata prefekturi. Tamo postoje neobična “ledena drveća” koja imaju najnevjerojatnije oblike zbog količine snijega.

Salinas Grandes

Foto: Unsplash/Florian Delée

Velika slana bijela pustinja u Argentini se nalazi na 3450 metara nadmorske visine, a turisti šetnju ovim područjem opisuju kao “hodanje po površini drugog planeta”.

Ta Prohm

Foto: Pixabay

Kambodžanski budistički hram je spoj drevne arhitekture i prirode. Naime, ogromno korijenje drveća drži u zagrljaju zidove i zemlju ovog čarobnog mjesta.

Namib

Foto: Pixabay

Namibijsko pješčano more je dio gdje pustinja Namib, kao jedina takva na svijetu, završava s izlazom na more.  Nevjerojatni spoj izgleda gotovo sneno kad se tamo spuste magle.

Kelimutu

Foto: Pixabay

Kelimutu je ugasli vulkan na otoku Flores u Indoneziji, a poznat je po tri kraterska jezera koja mijenjaju boje ovisno o kemijskim reakcijama minerala.

The Wave

Foto: Pixabay

Ova nevjerojatna prirodna formacija je smještena kraj granice država Arizona i Utah u kanjonu Paria-Vermillion.

Cano Cristales

Foto: Wikimedia Commons/Pedro Szekely

Kolumbija ima jednu od najljepših rijeka na svijetu. Nacionalni park u dijelu godine doslovno procvjeta u eksploziji boja zahvaljujući algama koje se vide kroz kristalnu vodu.

Bryce kanjon

Foto: Pixabay

Utah ima i jedan nacionalni park čije geološke strukture čine zaista jedinstvene oblike i kolorit. Tehnički, nije pravi kanjon, nego niz prirodno oblikovanih amfiteatara u stijeni na nizini od 150m.

Oko Sahare

Foto: Pixabay

Na zapadnom dijelu Sahare, u Mauritaniji, smještena je neobična formacija koja podsjeća na krater od udara asteroida. Ipak, smatra se da je Oko nastalo raspadom superkontinenta Pangea.

Gejzir Fly

Foto: Wikimedia Commons/Ken Lund

Najneobičniji gejzir svijeta je u pustinji Black Rock u Nevadi. Nevjerojatne boje koje ga prožimaju duguje algama.

DeadVlei

Foto: Pixabay

Još jedno namibijsko čudo prirode čini ova “mrtva šuma” u nacionalnom parku Namib-Naukluft. Nestvarni prizor pješčane pustinje s drvećem sasušenim u vremenu stoji ovako već više od 900 godina.

Plitvice

Foto: Pixabay

O najstarijem hrvatskom nacionalnom parku kojeg tvori nevjerojatni kompleks jezera već sve znamo.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Astronomija

Dugo vremena, asteroid Apofis bio je na vrhu liste nebeskih tijela za koja se smatralo da predstavljaju prijetnju Zemlji. Prema ranih proračunima astronomskih stručnjaka,...

Wellness i prehrana

Širom svijeta, nebrojeni ljudi prakticiraju post iz raznih razloga – bilo da je to zbog vjere ili u pokušaju skidanja suvišnih kilograma. Međutim, zagonetka...

Wellness i prehrana

Štetnost kave za naše tijelo tema je koja već godinama izaziva brojne kontroverze i rasprave. Istražite s nama manje poznate činjenice o popularnom napitku...