Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Glazbenica svirala Mozarta i Bacha za vrijeme vlastite operacije mozga

Glazbena operacija

Glazba je smisao života za djevojku Sofiju Pinaevu, a bez nje nije bila ni u operacijskoj sali. Naime, ta glazbenica je izvodila koncert na flauti dok su joj u isto vrijeme kirurzi uklanjali tumor na mozgu. Sve se odvijalo  u austrijskoj klinici u Grazu.

Kirurzi su zamolili ovu 25-godišnju glazbenicu podrijetlom iz Rusije da svira za vrijeme operiranja kako bi bili posve sigurni da joj nisu oštetili kritične dijelove mozga, objavljeno je u izvješću sveučilišne klinike u Grazu.

Operacija nije bila obavljena nedavno, nego još prošle godine, no bolnica je odlučila ipak pričekati s cijelom objavom svih detalja dok ne bude u potpunosti sigurno da se ova mlada glazbenica u uspješno oporavila.

“Operacija mozga u budnom stanju je jedini način da se ukloni taj tumor, a da se ne moraju žrtvovati neke moždane funkcije”, pojasnio je Gord von Campe, koji je i bio voditelj liječničkog tima.

U tom tipu operacije su pacijenti primili anesteziju, no bili su dva sata budni koliko je i potrajala cijela operacija.

Sofia Pinaeva je u operacijskoj dvorani imala repertoar u kojem je izvodila Mozartovu “Malu noćnu muziku” te Bacha i Prokofieva. Operacija je dovršena uspješno i gotovo bez ikakvog problema.

“Bio je jedan mali incident”, ispričala je na konferenciji za novinare u Grazu ova mlada glazbenica. “Pogriješila sam malo za vrijeme sviranja”.

Foto: LKH Univ. Klinikum Graz

 

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...