Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Znanstvenik na odličan način ismijao pseudoznanost

Objavio lažni video o “čudesnom prirodnom lijeku za rak”

Kanadski znanstvenik Jonathan Jarry bio je zapanjen brojem dijeljenja i pozornošću koju dobivaju videozapisi koji sadržavaju netočne informacije o zdravlju i znanosti. Zato je odlučio sastaviti vlastiti video ne bi li na trenutak potaknuo kritičko razmišljanje i na posredan način prozvao pseudoznanost.

Jarry je sa svojim videom o “čudotvornoj mahovini koja može izliječiti rak mijenjajući njegov DNA” postao apsolutni hit na internetu. Video je masovno dijeljen i gledan.

Naravno, poanta je svega ukazati na paradoks koji leži u tome da video sadržava – pseudoznanost. Sve tvrdnje o učinkovitosti tog prirodnog načina liječenja su, zapravo, potpuna izmišljotina. Naime, Jarry se u svom poslu upravo bavi razotkrivanjem dezinformacija poput onih koje se mogu pronaći u njegovom popularnom videu.

Na izradu videa ga je inspirirao bivši kolega koji mu je poslao Facebook objavu u kojoj je stajalo da se rak može izliječiti radiovalovima. Taj konkretni video, iako pretrpan netočnostima, bio je pogledan nevjerojatnih 6 milijuna puta. Za razliku od toga, objave koje rade u Jarryjevom uredu za znanost i društvo pri Sveučilištu McGill u Montrealu ne uspiju dobiti ni mali dio takve pozornosti.

Jarry je upravo tada odlučio napraviti video koji bi trebao izgledati poput klasičnih videozapisa teoretičara zavjera i proizvođača lažnih vijesti.

Sve započinje dramatičnom glazbenom podlogom i pričom o “čudesnom lijeku za rak” kojeg je otkrio stanoviti dr. Johan R Tarjany još u 19. stoljeću, ali je farmaceutska industrija sve odlučila namjerno skrivati. Tek na pola videa se autor obraća gledateljima s priznanjem kako ne postoji nikakav dr. Tarjany, a pogotovo da ne postoji nikakva čudesna mahovina koja ubija rak.

Jarryjeva ideja, kako je otkrio kasnije medijima, je bila da napravi svojevrsnog Trojanskog konja u univerzumu viralnih videa. Na kraju je, kako priznaje, bio šokiran rezultatom, jer se isprva ponadao da će njegov video biti podijeljen najviše 10 tisuća puta.

Vrijeme je da pogledate i sam video:

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...