Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Preuske gaće ubijaju spermije

Radije nešto komotnije

Preuske gaće ubijaju spermije, pokazuju rezultati američke studije objavljene u časopisu Human Reproduction.

U usporedbi s onima koji nose uske slip gaće, muškarci koji biraju bokserice imaju veći broj i koncentraciju spermija, a njihova pokretljivost je također bolja.

Tim znanstvenika pod vodstvom Lidie Minguez-Alarcon s harvardske T.H. Chan škole za javno zdravstvo u Bostonu, proveo je studiju na spermijima 656 muškaraca normalne tjelesne težine u dobi 18-56 godina, čije su se partnerice tamo liječile od neplodnosti.

Ustanovili su kako je kod muškaraca koji su preferirali bokserice koncentracija spermija bila za 25% veća od one u skupini ispitanika koji su običavali nositi slip gaće.

Razlog je niža temperatura oko testisa, jer je već od ranije poznato da uspješna proizvodnja spermija traži temperaturu koja je oko 4 Celzijeva stupnja niža od prosječne tjelesne temperature.

Preuske gaće tako drže testise stisnutima i preblizu tijelu, što rezultira smanjenjem broja spermija. Pritom se testisi zagrijavaju, što nepovoljno utječe na razvoj zdravih spermija te na njihovu koncentraciju.

To je potvrdio i Richard Sharpe, profesor emeritus s edinburškog sveučilišta, koji se bavi istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Sharpe nije sudjelovao u američkoj studiji.

S time se slaže i profesor endokrinologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ashley Grossman.

Istovremeno znanstvenici diljem svijeta ukazuju na rupe u studiji koje ostavljaju mjesta sumnjama. Naime, iako su ispitanici u bolničkim ustanovama na analizu dali uzorke spermija i krvi, odgovori na pitanja o donjem rublju su bili osobni i zato vjerojatno nepouzdani.

Napomenuli su i da se nije radilo o kliničkom istraživanju, koji je zlatni standard u svim vrstama zdravstvenih istraživanja, nego da je bila riječ o statistički značajnim korelacijama, koje mogu ukazivati samo na moguće uzroke.

“Neplodnost nesumnjivo nije samo ženski problem. Reprodukcija je ipak timski rad. Svejedno, vjerujem kako ćemo još malo proučavati muški doprinos kad je posrijedi plodnost”, rekao je autor studije dr. Jorge Chavarro.

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Ukoliko su vam potrebni dodatni razlozi da pripazite na liniju, ovo će biti sigurno jedan od njih. Pokazano je da težina muškarca utječe na promjene...

Znanost

Znanstvenici su razvili automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na ljudsku spermu. Sveučilište Dundee se već neko vrijeme bavi pronalaženjem sigurne...

Genetika

Testirano na spermijima miševa

Znanost

Biste li nosili "ekološke" gaćice neprestano tjednima?