Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

U ovom japanskom hotelu na recepciji rade roboti

Zanimljivi zaposlenici

Sve više se priča o tome da će mnogi poslovi nestati jer ćemo polako doći do toga da umjesto ljudi rade roboti. U ovom japanskom hotelu to se već počelo događati.

Hotel Henn na chain, čije ime u prijevodu znači “čudan”, prvi je hotel na svijetu koji umjesto osoblja ima robote. Zbog tog razloga je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Prvi Henn na chain je otvoren 2015. u Nagasakiju te je postao dio lanca. Sada ih ima 8 u cijeloj zemlji.
Poznato je kako Japanci vole robote, ali gosti se zaista iznenade kada ih na recepciji dočeka robot dinosaur. U njima se nalaze senzori koji detektiraju pokret i kada se gosti približe recepciji, on ih pozdravi s “Welcome”.

Foto: YouTube

Izgledaju kao da su došli iz filma Jurassic Park, jedino što na glavi imaju male kape i nose leptir mašne. Potom gosti unose osobne podatke u posebno računalo. Gosti mogu i birati na kojem jeziku će roboti komunicirati s njima – japanskom, engleskom, kineskom ili korejskom.

Foto: YouTube

U svakoj sobi se nalaze mini roboti pod nazivom Tapia. Oni izgledaju kao BB-8 iz Ratova zvijezda i pomažu gostima da mijenjaju programe ili glazbu. Čak i ribice koje se nalaze u predvorju u akvarijima rade na baterije, a kante za smeće su također automatizirane. Djeca posebno vole male robote u obliku jaja s kojima se mogu igrati.

Foto: YouTube

Menadžer hotela Yukio Nagai smatra kako se ovakav način rada isplati jer se tržište rada u Japanu smanjuje. Hotelima je teško naći potrebno osoblje pa goste sada poslužuju roboti.

Jedna noć u hotelu košta $80, a umjesto ključeva koriste tehnologiju prepoznavanja lica. Automatizirana kolica odnose prtljagu do soba, a tko želi sigurnu pohranu svojih stvari, robotska ruka će ih staviti u ormar i zaključati. Ljudsko osoblje dolazi jedino ako se dogode kvarovi, ali u hotelu tvrde da se to rijetko događa.

Pogledajte kako to izgleda kada posjetite hotel u kojem rade roboti:

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Sir David Attenborough izrazio je svoje oduševljenje nakon što je otkriven izuzetno rijedak fosil dinosaura u Velikoj Britaniji. Ova izvanredna nalazišta dogodila su se...

Arheologija i paleontologija

Izuzetno rijedak i potpuno artikuliran embrion dinosaura otkriven je unutar fosiliziranog jajeta koje je više od desetljeća prikupljalo prašinu u skladištu muzeja u Kini....

Računarstvo i internet

Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji sa superračunalnim centrom Juelich iz Njemačke i istraživačkim centrom RIKEN iz Japana...

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...