Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Evo zašto je detoksikacija samo mit

“Magični” napitci i tretmani će vam očistiti bankovni račun, a ne tijelo

Ideja da svoj organizam možemo isprati od nečistoća i “toksina” kako bi naši organi bili čisti i spremni na nove izazove je pseudoznanstveni koncept osmišljen da se prodaju skupe tablete, tonici, tinkture, čajevi, tretmani i razni magični sokovi. Detoksikacija je jedan zaista profitabilan mit.

Svojevremeno je Edzard Ernst, profesor sa Sveučilištu Exeter, ustvrdio da postoje 2 tipa detoksikacije: jedan je respektabilan, a drugi nije. Onaj respektabilni je ozbiljni medicinski tretman ovisnika ugroženog života, a drugi sredstvo bogaćenja šarlatana koji prodaju lažne tretmane i napitke koji navodno čiste tijelo od “otrova” koje je tijelo akumuliralo, nesposobno da ih se samo oslobodi.

Da bi se čovjek detoksicirao, mora se najprije intoksicirati. To znači da mora pretrpjeti nagomilavanje, primjerice, teških metala ili droga (ili čak neškodljivih supstanci u prevelikoj količini), a tad je već ozbiljno bolestan. Tijelo onda zahtijeva ozbiljan tretman i prave lijekove. Ne sokove. Dakle, da su se toksini zaista u tijelu nakupili toliko da ih ono ne može izbaciti, vjerojatno biste bili pokojni ili bi vam trebala prava medicinska intervencija.

Znanstvenici iz britanske humanitarne organizacije Sense about Science su 2009. godine kontaktirali proizvođače 15 proizvoda za detoksikaciju koji su bili dostupni u ljekarnama i trgovinama. Kad su ih zatražili dokaz za tvrdnje da njihovi proizvodi pomažu u čišćenju organizma, nijedan od proizvođača nije uspio definirati što konkretno misli pod terminom detoksikacija niti imenovati “toksine”.

Kroz niz organskih sustava, počevši od jetre pa preko bubrega, crijeva, pluća ili čak do kože, naša tijela su evoluirala do te mjere da sama oslobađaju sve štetne i nepotrebne sastojke. Svi ti navedeni organi kod zdravog čovjeka funkcioniraju na optimalnom nivou. “Detox” koji oni vrše je besplatan i događa se svakodnevno.

Jetra ima mnoge enzime koji transformiraju toksične supstance. Bubrezi se oslobađaju svih neželjenih kemikalija kroz proces mokrenja… U odsustvu bolesti svi ti razni procesi se događaju automatski i bez izvanjske stimulacije. Dodatak u vidu suplemenata, čaja ili dijete ne mogu to činiti umjesto organa, a isto tako ne mogu niti poboljšati njihov rad.

Pretjerana upotreba sokova i drugih sredstava detoksikacije može eventualno prouzročiti iritacije i nuspojave. Ultimativna “detoksikacija” životnog stila predstavlja nepušenje, vježbanje i zdravu uravnoteženu prehranu kao što je mediteranska.

Možda će vas zanimati