Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

I kod komaraca je pronađena plastika

Mikroplastika u komarcima kontaminira poslije cijeli hranidbeni lanac

Foto: Shutterstock

Svaki dan se sve više govori o njezinoj štetnosti i utjecaju na okoliš. U pitanju je, dakako, plastika. Mnoge životinje na kopnu i u moru su uginule jer su progutale komad plastike. Neke se zapetljaju u plastične vrećice ili čak zaglave u plastičnom otpadu iz kojeg se ne mogu izvući.

Znanstvenici su u jednom istraživanju pronašli čestice plastike na jako neobičnom mjestu – u probavnom sustavu ličinke komarca.

Istraživači sa Sveučilišta Reading su proučavajući ličinke otkrili kako mikroplastika može ući u naš ekosustav putem zraka jer je prenose komarci i drugi leteći insekti.

Sitni komadi plastičnih čestica koji dolaze iz, primjerice, kontaktnih leća, guma za automobile ili sintetičke odjeće, zagađuju svjetska mora i oceane. Teško ih je uočiti i još teže sakupiti.

Stručnjaci vjeruju kako mikroplastika predstavlja veliku opasnost za ljudsko zdravlje jer ulazi u hranidbeni lanac i zagađuje zalihe vode.

Znanstvenici sa Sveučilišta Reading su proučavali sićušne kuglice plastike u probavnom sustavu ličinki. Otkrili su kako se čestice ne gube tijekom njihovog razvoja već se mnoge nalaze u tijelu već odraslih komaraca. To znači da će životinja koja pojede takvog komarca također unijeti plastiku u svoj organizam.

Voditeljica studije Amanda Callaghan smatra kako se plastika na ovakav način već počela širiti. “Mi smo proučavali komarce, ali postoji još mnogo kukaca koji žive u vodi i čije ličinke mogu unijeti u sebe čestice plastike”, rekla je Callaghan. Takve kukce obično jedu šišmiši, paukovi i neke vrste ptica, a sve njih love druge životinje.

Dr. Callaghan smatra da je ovo novi način širenja onečišćenja. Iako su znanstvenici proučavali komarce u laboratoriju, oni smatraju kako se ovaj proces već događa u prirodi.

Iako su neke države zabranile proizvodnju predmeta koji sadrže sitne plastične kuglice, prema svim podacima i saznanjima, znanstvenici su uvjereni kako će plastika biti prisutna u našem životu još dugo vremena.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...