Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Broj tigrova u Nepalu je udvostručen

Evo zašto ovo nije samo obična lijepa priča

Skupine za zaštitu životinjskog svijeta su pozdravile vijest da je broj tigrova u Nepalu udvostručen. Znak je to da političko sudjelovanje, kao i inovativne strategije, mogu posve preokrenuti negativan trend pada broja veličanstvenog kraljevskog bengalskog tigra (Panthera tigris tigris).

Broj nepalskih tigrova je gotovo pa udvostručen tijekom zadnjih devet godina, izjavili su početkom ovog tjedna dužnosnici te države, a ta vijest predstavlja svojevrsnu pobjedu napora osiromašene države da spasi i očuva ove ugrožene velike mačke. Situacija i dalje nije idealna, tigrova sada ima svega 235, ali je bolja nego prije.

Studija provedena malo ranije ove godine prebrojala je čak 235 tigrova u Nepalu u usporedbi sa 121 tigrom 2009. godine.

“Ovo je rezultat naših zajedničkih napora, vlade i lokalne zajednice, ne bi li se zaštitilo stanište tigrova i spriječio krivolov” , rekao je za medije Bahadur Khadka, voditelj Nepalske agencije za nacionalne parkove i očuvanje divljih životinja.

Deforestacija, zadiranje u prirodna staništa i okrutni krivolov uzroci su velikog pada broja ovih veličanstvenih mačaka diljem Azije, ali su Nepal i 12 drugih zemalja potpisali još 2010. godine obećanje da će udvostručiti broj svojih tigrova do 2022. Taj plan je, kao što vidimo, brzo počeo donositi rezultate. Ujedno je i dokaz da stvari nisu nepromjenjive kad su u pitanju ugrožene vrste. Pouka je to svima nama.

Godine 2016. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) i Globalni forum za tigrove su objavili dobre vijesti, a to je da je broj divljih tigrova porastao prvi put u više od stotinu godina.

Ghana Gurung, predstavnik WWF-a u Nepalu, rekao je kako je napredak te zemlje dobar primjer za globalno očuvanje tigrova.

“Do danas neviđen i impresivan rast broja tigrova svjedoči da suradnja različitih nivoa vlasti može doprinijeti spasu jedne vrste”, izjavio je John Goodrich, jedan od vođa programa zaštite tigrova u Nepalu.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...