Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Migranti imaju veće izglede da budu zdraviji i žive dulje

Foto: Shutterstock

Vjerovali ili ne, migranti imaju veće izglede da budu zdraviji od domicilnog stanovništva bogatih zemalja u koje useljavaju. Često su baš migranti ti koji skrbe za stare i bolesne u državama u kojima se naseljavaju, navodi tako izvješće koje je objavljeno nedavno.

Argument da su migranti prijetnja nacionalnom zdravlju i priličan teret za zdravstveni sustav je možda ipak samo populistički mit. Pogotovo kad se uzme u obzir statistika.

Rezultati dvogodišnje meta-analize

Izvješće su objavili University College London i medicinski časopis Lancet. Dvogodišnjom meta-studijom je ustanovljeno kako migranti općenito imaju veće izglede za dulji život od domicilnog stanovništva te manje izglede za umiranje od raka i srčanih bolesti.

Postoji i kvaka. Oni ujedno imaju veće izglede za zarazu hepatitisom, HIV-om i tuberkulozom. No, prema studiji će oni te bolesti prije proširiti unutar svojih useljeničkih zajednica nego općoj populaciji.

“Naša analiza govori kako su oni zdraviji te pozitivno doprinose gospodarstvu zemlje domaćina. U bogatim zemljama poput Velike Britanije i SAD-a, čine čak i velik udio zdravstvenih radnika”, pojasnio je Ibrahim Abubakar, predsjedatelj Povjerenstva za migracije i zdravlje UCL-Lancet.

Ova metaanaliza je sastavljena temeljem 96 drugih studija i procjene 5464 smrtnih slučajeva. U pitanju je bilo više od 15 milijuna migranata.

Razlike među migrantskim skupinama

Ustanovljene su, ipak, određene razlike među migrantskim skupinama.

Smrtnost je tako niža među migrantima iz istočne Azije i Latinske Amerike, nego u općoj populaciji 6 europskih zemalja koje su bile obuhvaćene studijama. S druge strane je smrtnost veća u populaciji migranata iz sjeverne Afrike i istočne Europe.

“Migranti općenito gospodarstvu (države domaćina) daju više nego što od te države uzimaju”, rekao je Richard Horton, urednik časopisa Lancet.

Rezultati studija se temelje na podacima i studijama o zdravlju migranata u bogatijim zemljama. To je zato što u zemljama niskih i srednjih prihoda nema dovoljno podataka da bi se studija mogla ispravno provesti.

Autori zato napominju kako ova analiza ne pruža uvid u zdravlje migranata iz siromašnijih država, a one primaju puno migranata posvuda u svijetu.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....