Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Australija smanjila uporabu plastičnih vrećica za 80% u svega 3 mjeseca

Sjajne vijesti za kornjače, kljunaše i kompaniju

Australian National Retail Association ima dobre vijesti. Australija je opet učinila nešto nevjerojatno dobro.

Pad potrošnje plastičnih vrećica nije samo rezultat državne politike, nego je to bila  i dobro provedena poslovna odluka.

Lanci supermarketa

Ovaj preokret je u velikoj mjeri zasluga dvaju najveća lanaca supermarketa, Coles i Woolworths. Oni su odlučili na što bezbolniji način implementirati nacionalnu zabranu besplatnih laganih plastičnih vrećica u srpnju. Zamijenili su ih vrećicama za višekratnu uporabu koje stoje 15 centi.

“Maloprodajni lanci zaslužuju pohvale zato što su pokrenuli jednu od najznačajnijih promjena u ponašanju potrošača. Mi također pozdravljamo kupce jer su prihvatili ekološku inicijativu”, tvrdi David Stout, voditelj industrijske politike u National Retail Association.

“Maloprodajni lanci su tako na razini cijele zemlje vodili akciju te su pomagali su i manjim kompanijama u tome kako upravljati prijelazom na maloprodaju bez plastičnih vrećica. Kao rezultat, vidimo slične izmjene širom kategorija hrane, kućanstva i usluga.”

Faza istiskivanja laganih plastičnih vrećica provodi se na regionalnoj razini. Zabrane plastičnih vrećica su na snazi ili čekaju usvajanja odluke u većini država i teritorija, osim u istočnom Novom Južnom Walesu.

Međutim, odluka velikih australskih lanaca nije došla lagano. Kupci su najprije prigovarali zbog promjene.

Statistika

Foto: Statista

Prema statističkim podacima, zemlje istočne Azije – Kina, Indonezija, Filipini, Vijetnam i Tajland – glavni su proizvođači plastičnog otpada koji završava u našim oceanima.

Kina je najveći proizvođač plastičnog otpada. Zajedno s Indonezijom je najveći izvor zagađenja plastičnim bocama, plastičnim vrećicama i ostalim smećem. Podaci o tome se mogu naći ovdje.

Srećom, kao što ove vijesti jasno ukazuju, ima razloga za optimizam i mogu se dogoditi značajne promjene.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...