Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Australija smanjila uporabu plastičnih vrećica za 80% u svega 3 mjeseca

Sjajne vijesti za kornjače, kljunaše i kompaniju

Australian National Retail Association ima dobre vijesti. Australija je opet učinila nešto nevjerojatno dobro.

Pad potrošnje plastičnih vrećica nije samo rezultat državne politike, nego je to bila  i dobro provedena poslovna odluka.

Lanci supermarketa

Ovaj preokret je u velikoj mjeri zasluga dvaju najveća lanaca supermarketa, Coles i Woolworths. Oni su odlučili na što bezbolniji način implementirati nacionalnu zabranu besplatnih laganih plastičnih vrećica u srpnju. Zamijenili su ih vrećicama za višekratnu uporabu koje stoje 15 centi.

“Maloprodajni lanci zaslužuju pohvale zato što su pokrenuli jednu od najznačajnijih promjena u ponašanju potrošača. Mi također pozdravljamo kupce jer su prihvatili ekološku inicijativu”, tvrdi David Stout, voditelj industrijske politike u National Retail Association.

“Maloprodajni lanci su tako na razini cijele zemlje vodili akciju te su pomagali su i manjim kompanijama u tome kako upravljati prijelazom na maloprodaju bez plastičnih vrećica. Kao rezultat, vidimo slične izmjene širom kategorija hrane, kućanstva i usluga.”

Faza istiskivanja laganih plastičnih vrećica provodi se na regionalnoj razini. Zabrane plastičnih vrećica su na snazi ili čekaju usvajanja odluke u većini država i teritorija, osim u istočnom Novom Južnom Walesu.

Međutim, odluka velikih australskih lanaca nije došla lagano. Kupci su najprije prigovarali zbog promjene.

Statistika

Foto: Statista

Prema statističkim podacima, zemlje istočne Azije – Kina, Indonezija, Filipini, Vijetnam i Tajland – glavni su proizvođači plastičnog otpada koji završava u našim oceanima.

Kina je najveći proizvođač plastičnog otpada. Zajedno s Indonezijom je najveći izvor zagađenja plastičnim bocama, plastičnim vrećicama i ostalim smećem. Podaci o tome se mogu naći ovdje.

Srećom, kao što ove vijesti jasno ukazuju, ima razloga za optimizam i mogu se dogoditi značajne promjene.

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Ocean Cleanup je na misiji uklanjanja plastičnog otpada iz oceana. Ovaj projekt obnove oceana nedavno je prošao još jednu veliku prekretnicu. Prema objavi na...

Biljke i životinje

Druge životinje redom ugibaju pri pokušajima

Biotehnologija

Čvrsta gljiva u obliku zvona koja raste na truloj kori drveća stoljećima se koristila kao potpaljivač vatre, a novo istraživanje osvijetlilo je molekularnu strukturu...

Ekologija i okoliš

Mikroplastika u komarcima kontaminira poslije cijeli hranidbeni lanac