Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Inteligentni mužjaci su ipak privlačniji od onih s lijepim perjem

Suprotno dosadašnjem vjerovanju o pticama

Kada se govori o pticama, mužjaci s ljepšim perjem i ugodnijim pjevom su, po dosadašnjim istraživanjima, bili najprivlačniji ženkama zbog parenja. Ipak, kineski i nizozemski znanstvenici sad tvrde da je inteligencija ipak više na cijeni.

Nova studija, koja je objavljena u časopisu Science, u skladu je s jednom od starih teorija Charlesa Darwina. On je tvrdio kako izbor parnjaka pridonosi evoluciji inteligencije.

Tigrice

“Naša studija pokazuje kako izravno promatranje kognitivnih sposobnosti utječe na preferencije kod parenja”, stoji u studiji koju potpisuju znanstvenici s Kineske akademije znanosti i nizozemskog Sveučilišta u Leidenu.

Za studiju su iskoristili 34 australske papige, poznate tigrice, kako bi otkrili može li pamet pobijediti izgled ili pjev.

Ženke su mogle birati između dvojice sličnih mužjaka, a po količini interakcije su mjerili koji im je od ponuđenih draži. Ranija istraživanja su pokazivala sklonost mužjacima s privlačnijim pjevom ili živopisnijim perjem.

Nakon toga su onog mužjaka koji je očito bio odbačen podvrgli treningu da nauči otvoriti kutijicu s hranom. Izabranik nije dobio takvu obuku.

Ženki bi potom bilo omogućeno da iz svog kaveza gleda kako u susjednom kavezu “odbačeni” uspijeva otvoriti kutijicu s hranom, dok izabraniku to nikako ne polazi za rukom (ili kljunom).

Kognitivne sposobnosti i evolucija

Možete pretpostaviti što se poslije dogodilo. Nakon viđenoga, čak je 8 od 9 ženki promijenilo prethodnu odluku i počelo provoditi više vremena s “pametnijim” mužjakom.

“To potvrđuje hipotezu koju je začeo Darwin. Izbor parnjaka može utjecati na evoluciju kognitivnih sposobnosti vrsta”, piše u studiji.

Ukratko, pokazivanje inteligencije životinji pomaže u pridobivanju više partnera i boljem širenju njezine DNA budućim naraštajima.

Ipak, znanstvenici pozivaju na provođenje dodatnih istraživanja, zato što je u životinjskom svijetu ta tema teška i kompleksna za proučavanje.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Izgled ženke velike sjenice (Parus major) pokazatelj je zdravih atributa njezinih potomaka. Crna pruga preko njezinih prsa te bijele mrlje na obrazima povezane su...

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Biljke i životinje

Kako ptice navigiraju na velike udaljenosti? Ovo kompleksno pitanje tema je brojnih rasprava i kontroverzija među znanstvenicima već desetljećima, a u moguće faktore ubrajano...

Neuroznanost

Postojalo je uvijek mnogo glasina o ljevorukim ljudima. Nagađalo se da umiru mlađi, da se delinkventnije ponašaju i piju više alkohola. No, što su studije...