Dokaz je ovo da se ipak može “živjeti od zraka”. Naime, finska kompanija Solar Foods (Solarna hrana) planira na tržište plasirati novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i solarne energije.
U pitanju je visoko proteinski sastav, nalik brašnu, koji sadrži 50% bjelančevina, 5-10% masti, i 20-25% ugljikohidrata.
Navodno ima okus i izgled pšeničngo brašna, a mogao bi, poslije predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka prehrambenih proizvoda.
Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljik, nego koristi stakleničke plinove kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz zraka, kombinira ga s vodom, manjom dozom hranjivih materijala i vitaminima.
Pomoću 100% obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije Fortum, pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.
Solar Foods tvrdi kako je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne ovisi o obradivoj zemlji, količini padalina ili vremenskim prilikama.
Ne radi se ni o kakvoj prodaji magle ili o promociji neozbiljne kompanije, jer već surađuju s Europskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan našeg planeta.