Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Kronični stres potiče rast tumorskih stanica

Foto: Pixabay

Rezultati studije objavljene u časopisu The Journal of Clinical Investigation su otkrili što potiče kronični stres, a tako posljedično i rast matičnih stanica raka.

Keith Kelley sa Sveučilišta Illinois, koji je i jedan od autora studije, podsjeća da je “poznato kako se tumori sastoje od različitih vrsta stanica s različitim stupnjem malignosti. Najopakije su ipak matične stanice, koje čine oko 1% svih tumorskih stanica. To su besmrtne stanice koje stvaraju druge stanice i zaslužne su za stvaranje metastaza. Opstaju i nakon agresivnih terapija jer imaju zapanjujuću mogućnost samoobnavljanja.”

Znanstvenici su miševe smjestili u zatvorene prostore podijelivši ih u dvije skupine. Kontrolna skupina je bila smještena u prostrane i udobne ograđene prostore. Eksperimentalna skupina je, pak, bila smještena u male zatvorene prostore.

Eksperimentalna grupa miševa izložena stresu je počela pokazivati promjene u ponašanju koje su upućivale na anksioznost i depresiju. Istodobno su tumori kod njih bili veći od onih u kontrolnoj skupini.

Primijećeno je da tumori miševa iz eksperimentalne grupe imaju i više matičnih stanica.

Budući da su ispitali na koji su se način mijenjali fiziološki faktori kod miševa izloženih kroničnom stresu, znanstvenici su ustanovili kako je riječ o hormonu adrenalinu ili epinefrinu.

U eksperimentalnoj grupi je otkriveno puno više tog hormona nego kod drugih. Istodobno su u istoj skupini nekim miševima dali lijek koji je blokirao receptor za adrenalin (ADRB2). I kod njih je bilo manjih tumora i manji broj matičnih stanica.

Autori studije su pojasnili kako, kad se adrenalin veže za receptor ADRB2, interakcija povećava razinu laktata dehidrogenaze. To je enzim koji u stanju opasnosti mišićima daje “injekciju” energije što pojedincu omogućava da se suoči s prijetnjom.

Veća količina energije onda utječe na proizvodnju organskog spoja, spornog enzima, kojim se hrane štetne stanice.

Proučavajući razinu hormona adrenalina kod 83 osobe s rakom dojke, otkriveno je da žene s povišenom razinom adrenalina imaju i više laktat dehidrogenaze u tumorima. To je ustanovljeno iz uzoraka biopsije.

Znanstvenici vjeruju kako je vitamin C supstanca koja najviše obećava zato što blokira proizvodnju aktivne dehidrogenaze u laboratorijskim pokusima.

“Rezultati upućuju na to kako bi vitamin C mogao biti novi i učinkoviti terapeutski agens koji će ciljati tumore bolesnika izloženih kroničnom stresu”, zaključio je voditelj studije Quentin Liu.

S oduševljenjem ipak treba pričekati, jer klinička istraživanja na ljudskim tumorima nikada nisu uspjela potvrditi koristan efekt C vitamina, za razliku od onih životinjskih, a klikom ovdje možete pročitati više o strategijama upravljanja stresom.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...