Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Ljutnja i gnjev su za zdravlje starijih ljudi štetniji od tuge

Foto: Pixabay

Ljutnja i gnjev škode fizičkom zdravlju starijih osoba više od osjećaja tuge. Znanstvenici tvrde i da mogu pojačati upalne procese povezane s kroničnim bolestima kao što su bolesti srca, artritisa i raka.

Rezultati su to studije provedene na 226 stanovnika Montreala u dobi od 59 do 93 godine, objavila je tako Američka udruga psihologa (APA) u časopisu Psychology and Ageing.

Vodeća autorica studije Meghan A. Barlow sa Sveučilišta Concordia pojašnjava kako ljutnju u većini slučajeva uzrokuje činjenica što većina starije populacije zbog godina više nije u stanju obavljati sve aktivnosti kao u mlađoj dobi. Dio ih teško podnese gubitak supružnika, a ni njihova fizička pokretljivost više nije jednaka.

Barlow tvrdi kako je studija pokazala da, za razliku od tuge, gnjev i ljutnja kod starijih mogu rezultirati razvojem kroničnih bolesti. Ustanovilo se da pridonose razvoju upala, prirodnom imunološkom odgovoru organizma na infekcije ili oštećenja tkiva.

Upalni procesi, generalno, pomažu organizmu zaštititi se i pridonose oporavku od bolesti ili zacjeljenju oštećenog tkiva. Ipak, dugotrajne upale rezultiraju kroničnim bolestima u trećoj životnoj dobi.

Sudionike studije grupirali su u mlađe seniore (59-79 godina) i starije seniore (80+). Tjedan dana su ispunjavali upitnike o tome koliko su ljutiti ili tužni.

Autori studije su iz uzoraka krvi ispitanika ustanovljavali je li se u njihovom organizmu razvila neka upala.

Koautorica studije dr. Carsten Wrosch tvrdi kako se pokazalo da je svakodnevan osjećaj gnjeva bio povezan s višim upalnim parametrima i kroničnim bolestima kad se radilo o osobama u dobi od 80 i više godina. Isto, ipak, nije vrijedilo za mlađe seniore.

Studija je pokazala i kako osjećaj kronične tuge ni u jednoj od grupa nije bio povezan s razvojem upala ili kroničnih bolesti.

Meghan Barlow je pojasnila kako tuga starijim seniorima može čak i pomoći u prilagodbi na fizičko i kognitivno propadanje s godinama, jer se naprosto pomire s činjenicom da neke ciljeve više ne mogu dostići.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

+

Smrt je, po defaultu, nepoželjna. Većina smrtnih slučajeva izazvanih prirodnim svijetom relativno su neuzbudljivi, ali priroda ponekad može biti okrutna i spektakularno grozna, dajući...