Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Potresi sve češća pojava: Izazivaju li ih klimatske promjene?

U posljednja dva tjedna zabilježeno je čak devet potresa širom svijeta. Neki od njih su bili veoma razorni i odnijeli su desetine života sa sobom, a za njihovu pojačanu aktivnost mogle bi biti odgovorne klimatske promjene. Jamajka je prije tri dana pogođena snažnim potresom jačine 7,7 stupnjeva, nakon čega je za cijelo područje bilo izdano upozorenje za tsunami, koje je kasnije ipak povučeno. Međutim, zbog ovog upozorenja o razornom tsunamiju evakuirana su područja u radijusu od 940 kilometara, piše portal The Guardian.

Malo slabiji potres (5,4 stupnjeva) pogodio je Grčku prije dva dana, a u posljednja dva tjedna potresi su zabilježeni i u Albaniji, Zagrebu, Turskoj, Kini, Indoneziji, Meksiku i na Kosovu.

Poznato je da potrese izazivaju pomicanja tektonskih ploča, koje su dio Zemljine kore, pa se oni često javljaju u sličnim područjima, jer neke države leže na mjestima gdje se dvije ploče susreću.

Imaju li klimatske promjene veze s ovako čestim potresima?

Mnoga istraživanja bavila su se ovim pitanjem, a nekoliko njih uspjelo je naći vezu između vremenskih nepogoda i potresa zemlje.

Jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature 2009. godine ustanovilo je da su tajfuni u Tajvanu povezani s potresima na ovom otoku. Znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje tvrde da postoje i unutrašnji razlozi za potres, ali da ozbiljne vremenske nepogode mogu potaknuti pokretanje potresa.

Shimon Wdowinski sa Sveučilišta u Miamiju također je primijetio da se jaki potresi javljaju poslije uragana i tajfuna. Najrazorniji primjer za to je veliki potres na Haitiju 2010. godine, koji je usmrtio 220.000 ljudi. Velike količine oborina također mogu povećati aktivnost potresa, kao što se dogodilo na Himalaji, kada je 2015. Nepal pogođen potresom u kojem je poginulo 9000 ljudi.

Ako ove manje vremenske nepogode mogu izazvati potrese, može se doći do zaključka da bi veće klimatske promjene izazvale reakciju na globalnoj razini.

“Ako današnje vremenske prilike mogu potaknuti potrese i izvući magmu iz Zemljine kore, možete samo zamisliti kako će Zemlja reagirati na velike promjene u životnoj sredini u kombinaciji s ubrzanim klimatskim promjenama”, izjavio je Bill McGuire, profesor sa Sveučilišta u Londonu i vulkanolog, koji se bavi proučavanjem nestabilnosti vulkana, utjecaja klimatskih promjena na okruženje i geoloških opasnosti.

Na osnovu svega ovoga, može se zaključiti da klimatske promjene nisu glavni izazivač potresa, ali da njihov utjecaj može ubrzati javljanje potresa, što bi moglo rezultirati češćom aktivnošću potresa na određenim mjestima.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Neuroznanost

Neuroplastičnost, fascinantna sposobnost našeg mozga da se mijenja i prilagođava tijekom cijelog života, temelj je na kojem počiva naša sposobnost učenja, prilagodbe i oporavka....