Ružmarin je aromatična zimzelena biljka sa Mediterana. Koristi se kao kulinarski začin, ali ima i potencijalne zdravstvene koristi. Pripada obitelji biljaka koja obuhvaća origano, majčinu dušicu, bosiljak i lavandu. Ova biljka ne samo da je dobra okusa te odlično paše uz jela od gljiva, piletine i janjetine, već je i dobar izvor željeza, kalcija i vitamina B-6. Obično se čuva u obliku osušene biljke ili praškastog ekstrakta, dok se čajevi i tekući ekstrakti proizvode od svježeg ili sušenog lišća.
Ljekovito svojstvo ružmarina je poznato od davnina. Ružmarin se tradicionalno koristi za ublažavanje bolova u mišićima, poboljšanje memorije, jačanje imunološkog i krvožilnog sustava te poticanje rasta kose.
Nutritivna vrijednost ružmarina
U svježem ružmarinu nalazimo veliku količinu vitamina kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin B6, tiamin, folat, kao i minerale poput magnezija, kalcija, bakra, željeza i mangana. Također obiluje antioksidansima i dijetalnim vlaknima.
Dobrobiti ružmarina:
Ulje ružmarina pomaže rastu kose, sprječava ćelavost, tretira perut i suhu kožu. Također potiče ozdravljenje povećanjem mikrocirkulacije vlasišta i smanjuje gubitak kose nakon šamponiranja.
Poboljšava funkciju mozga
Jedno od prvih otkrića, što se tiče zdravstvene korist ružmarina, jest upravo to da ova biljka djeluje kao kognitivni stimulans. Dakle, pomaže poboljšanju i kvaliteti memorije. Također je poznato da pojačava budnost, inteligenciju i fokus.
Sprječava Alzheimerovu bolest
Ružmarin sprječava primarne uzroke Alzheimerove, također potiče kognitivne aktivnosti u starijih osoba, kao i kod onih koji pate od drugih akutnih kognitivnih poremećaja. Istraživanje pod nazivom “Brain Food : fokus na biljne lijekove” sugerira da je ružmarin jedna od najboljih biljaka koju možete uključiti u vašu prehranu.
Neurološka zaštita
Karnozna kiselina u ružmarinu ima neuroprotektivna svojstva. Studija iz 2016. godine sugerira da pomaže u smanjenju stresa i preopterećenosti u živčanim stanicama, u konačnici štiteći živčani sustav. Također je poznato da liječi živčano tkivo i smanjuje ugruške krvi.
Detoksikacija jetre
Ružmarin je povezan s nižim razinama ciroze jetre i bržim vremenom zacjeljivanja jetre, što je od velike važnosti s obzirom da je jetra među najsporijim organima za liječenje.
Smanjuje stres
Istraživanje provedeno na antidepresivnim učincima ružmarina utvrdilo je da se aroma ružmarina povezuje s poboljšanjem raspoloženja i čišćenjem uma. Ima smirujući učinak na one koji pate od kronične anksioznosti i depresije. Nadalje, smanjuje razinu lučenja kortizola (hormona stresa), što pomaže ublažavanju napetosti u tijelu.
Sprječava rak
Časopis Nutrition and Cancer objavio je studiju u 2015. godini, koja ukazuje na to da je ekstrakt ružmarina vrlo koristan u liječenju raka. Mangan, karnozol, ružmarinska kiselina, karnozna kiselina i ostali ekstrakti ružmarina imaju antioksidacijsko, protuupalno i antitumorsko djelovanje. Pokazali su se obećavajući rezultati u liječenju različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, krvi, dojke, prostate, jajnika, jetre, pluća, mokraćnog mjehura i raka gušterače.
Pridonosi zdravlju kože
Antioksidansi u eteričnim uljima ružmarina pomažu poboljšati kvalitetu kože. Ružmarin Ima snažan učinak protiv starenja i pomaže u liječenju nečistoća i povećanju prirodnog sjaja. Također, njegovi ekstrakti s dodatkom citrusa štite kožu od oštećenja UV zraka.
Smanjuje kašalj
Listovi ružmarina uklanjaju sluz iz dišnog sustava, pružajući olakšanje od kašlja, hladnoće, gripe, pa čak i astme. Ružmarinska kiselina sprječava bilo kakvu akumulaciju tekućine u plućima.
Pomaže pri održavanju tjelesne težine
Prema studiji, ružmarin bogat karnoznom kiselinom može se koristiti kao preventivni tretman za metaboličke poremećaje.
Antibakterijski i antimikrobni učinak
Ova biljka je posebno moćna protiv bakterijskih infekcija. Također potpuno uklanja različite negativne bakterije.
Sprječava krvarenja
Zbog bogatog antioksidacijskog profila, ružmarin ima anti-trombotski učinak i pomaže u sprječavanju krvnih ugrušaka.
Djeluje protiv čira
Pokazalo se da unos ružmarina sprječava rast bakterija H. pylori, opasnog patogena koji može izazvati ulkus želuca.
Pojačava imunitet
Aktivne komponente u ružmarini su antioksidativne, protuupalne i anti-kancerogene. To predstavlja trostruki napad na mnoge različite bolesti i patogene koji mogu ugroziti imunološki sustav.
Održava zdrava crijevaR
Ružmarin povećava protok žuči i održava funkcioniranje žučnog mjehura u optimalnom stanju. Također pomaže u održavanju zdravlja crijeva i borbi protiv bolesti crijeva poput sindroma iritabilnog crijeva i kolitisa.