Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Pankreatitis – upala gušterače

Pankreatitis je upala gušterače. Gušterača je duga, ravna žlijezda koja se nalazi u gornjem dijelu trbuha, uvučena iza želuca. Ona proizvodi enzime koji pomažu probavi i hormone koji pomažu regulirati način na koji tijelo obrađuje šećer (glukozu).

Pankreatitis se može pojaviti kao akutni pankreatitis – što znači da se pojavljuje iznenada i traje danima ili kao kronični pankreatitis koji se javlja kontinuirano.

Blagi slučajevi pankreatitisa mogu nestati bez liječenja ali teški slučajevi mogu uzrokovati komplikacije koje ugrožavaju život.

Simptomi

Znakovi i simptomi akutnog pankreatitisa uključuju:

• bol u gornjem djelu trbuha

• Bolovi u trbuhu koji se reflektiraju na bolove u leđima

• Bolovi u trbuhu nakon jela

• Groznica

• ubrzani puls

• Mučnina

• Povraćanje

Simptomi kroničnog pankreatitisa uključuju:

• bol u gornjem djelu trbuha

• Gubljenje težine

• Masna, smrdljiva stolica (steatorrhea)

Uzroci

Pankreatitis se javlja kada se probavni enzimi aktiviraju dok su još u gušterači, iritirajući stanice pankreasa i uzrokujući upalu.

Kod ponovljenih napadaja akutnog pankreatitisa može doći do oštećenja gušterače i kroničnog pankreatitisa. U gušterači se može formirati ožiljno tkivo koje uzrokuje gubitak funkcije. Pankreas koji slabo funkcionira može uzrokovati probleme s probavom i dijabetes.

Stanja koja mogu dovesti do pankreatitisa uključuju:

· Alkoholizam
· Žučni kamenci
· Operacija abdomena
· Određeni lijekovi
· Pušenje
· Cistična fibroza
· Obiteljska anamneza pankreatitisa
· Visoke razine kalcija u krvi (hiperkalcemija), koje mogu biti uzrokovane preaktivnom paratiroidnom žlijezdom (hiperparatireoidizam)
· Visoka razina triglicerida u krvi (hipertrigliceridemija)
· Infekcija
· Ozljeda trbuha
· Rak gušterače
· Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP), postupak koji se koristi za liječenje žučnih kamenaca, također može dovesti do pankreatitisa.

Komplikacije

· Infekcije – Akutni pankreatitis može učiniti vašu gušteraču ranjivom na bakterije i infekcije. Infekcije gušterače su ozbiljne i zahtijevaju intenzivno liječenje, kao što je operacija uklanjanja zaraženog tkiva.
· Zatajenja bubrega- Akutni pankreatitis može uzrokovati zatajenje bubrega, koji se može liječiti dijalizom ako je zatajenje bubrega ozbiljno i trajno.
· Problemi s disanjem- Akutni pankreatitis može uzrokovati kemijske promjene u vašem tijelu koje utječu na vašu plućnu funkciju, uzrokujući da razina kisika u krvi padne na opasno niske razine.
· Dijabetes- Oštećenje stanica koje proizvodi inzulin u gušterači, od kroničnog pankreatitisa može dovesti do dijabetesa, bolesti koja utječe na način na koje tijelo koristi šećer u krvi.
· Pothranjenost- I akutni i kronični pankreatitis mogu uzrokovati da gušterača proizvodi manje enzima koji su potrebni za razgradnju i preradu hranjivih tvari iz hrane. To može dovesti do pothranjenosti.
· Rak gušterače- Dugogodišnja upala gušterače uzrokovana kroničnim pankreatitisom je faktor rizika za razvoj raka gušterače.

Dijagnoza

Testovi i postupci koji se koriste za dijagnosticiranje pankreatitisa uključuju:

• Krvni testovi koji utvrđuju povišenu razinu enzima gušterače
• Testovi stolice kod kroničnog pankreatitisa kojima se mjeri razina masti koja bi mogla sugerirati da probavni sustav ne apsorbira adekvatno hranjive tvari
• Kompjuterizirana tomografija (CT)
• Ultrazvuk abdomena
• Endoskopski ultrazvuk
• Magnetska rezonancija (MRI)

Vaš liječnik može preporučiti druge testove, ovisno o vašoj situaciji.

Liječenje

Početni tretmani u bolnici mogu uključivati:

• Post- Prestat ćete jesti nekoliko dana u bolnici kako biste pankreasu pružili priliku za oporavak.
Kada se upala gušterače stavi pod kontrolu, možete početi piti bistre tekućine i jesti blagu hranu. S vremenom se možete vratiti na normalnu prehranu.
Ako vaš pankreatitis ustraje i još uvijek osjećate bol kada jedete, liječnik vam može preporučiti cijev za hranjenje koja će vam pomoći u prehrani.
• Lijekovi protiv bolova- Pankreatitis može uzrokovati jake bolove. Vaš zdravstveni tim će vam dati lijekove koji će vam pomoći u kontroli boli.
• Intravenske (IV) tekućine- Kako vaše tijelo izdvaja energiju i tekućine za popravak gušterače, možete postati dehidrirani. Zbog toga ćete tijekom boravka u bolnici primiti dodatne tekućine kroz venu u ruci.
Kada je pankreatitis pod kontrolom, vaš zdravstveni tim može liječiti temeljni uzrok vašeg pankreatitisa. Ovisno o uzroku pankreatitisa, liječenje može uključivati:
• Postupak za uklanjanje prepreka žučnih kanala- Pankreatitis uzrokovan suženim ili blokiranim žučnim kanalom može zahtijevati postupke za otvaranje ili proširenje žučnog kanala.
Postupak koji se zove endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP) koristi dugu cijev s kamerom na kraju kako bi pregledao gušteraču i žučne kanale. Cijev se prenosi niz grlo, a kamera šalje slike vašeg probavnog sustava na monitor.
ERCP može pomoći u dijagnosticiranju problema u žučnim kanalima i gušterače. Kod nekih ljudi, osobito starijih, ERCP može dovesti i do akutnog pankreatitisa.
• Operacija uklanjanja žučnog mjehura
• Operacija gušterače- Kirurški zahvat može biti potreban radi ispuštanja tekućine iz gušterače ili radi uklanjanja oboljelog tkiva.
• Liječenje ovisnosti o alkoholu- Nekoliko pića dnevno tijekom mnogih godina može uzrokovati pankreatitis. Ako je to uzrok vašeg pankreatitisa, liječnik će vam možda preporučiti program liječenja ovisnosti o alkoholu.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...