Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Znanstvenici strahuju od topljenja leda: Arktik tempirana metanska bomba?

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike.

Oslobađanje ugljika iz zamrznutog zemljišta, koji se skupljao u zemlji tisućama godina, može drastično zagrijati naš planet.

Ono u što znanstvenici nisu sigurni, je to hoće li oslobođeni ugljik biti ugljik-dioksid, ili još opasniji metan, koji proizvodi efekt staklenika, obavještava portal Popular Science.

Permafrost je zemljište koje je zamrznuto tijekom cijele godine. Tisućama godina biljke i životinje su umirale i trulile, a zamrzavanjem tako obogaćenog zemljišta zaključao se i ugljik u njemu.

Kada se permafrost odmrzne, mikrobi su u stanju razgraditi njegovu organsku materiju. U vlažnom zemljištu koje je obogaćeno kisikom, ova organska materija se uglavnom pretvara u ugljik-dioksid.

U vlažnim uvjetima s malo kisika, umjesto toga pretvara se u metan, koji planet zagrijava 86 puta više od ugljik-dioksida.

Čak i ako ne osjetimo nagli skok metana, to ne znači da Arktik nije u riziku da postane glavni izvor ugljika. Permafrost se i dalje gubi zbog klimatskih promjena.

Čak i ako se uglavnom pretvara u ugljik-dioksid, to je još mnogo emisija iz tog zemljišta. Više ugljik-dioksida od metana nije nužno i bolje, budući da ugljik-dioksid dugo opstaje u atmosferi, pa se zadržava i zagrijava planet duže od metana.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...