Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Svemirski avion X-37B američkih zračnih snaga ponovno leti u orbitu

Svemirski avion X-37B američkih zračnih snaga ponovo će sredinom svibnja poletjeti u orbitu.

Američke zračne snage obično ne objavljuju informacije o misterioznom svemirskom avionu, ali ovog puta se zna koja mu je misija. Radi se o brojnim eksperimentima,većem broju u odnosu na sve prethodne letove ovog aviona, a uključivat će i dva NASA-ina eksperimenta.

Državna tajnica za ratno zrakoplovstvo Barbara Barret rekla je da će u novoj misiji biti maksimalno iskorištene unikatne mogućnosti aviona X-37B.

“Jedna pločica s uzorkom će se iskoristiti za analizu reakcije određenih važnih materijala na uvjete u svemiru. Druga će se koristiti za proučavanje efekta svemirskog zračenja na sjeme, a treći eksperiment se odnosi na transformaciju solarne energije u energiju mikrovalne radiofrekvencije, a potom prenošenje te energije na Zemlju”, izjavila je Barret.

Avion će biti lansiran 16. svibnja iz Cape Canaverala na Floridi.

Program X37-B je pokrenut 1999. godine, a avion je prvi put lansiran u orbitu 2010. godine. Od tada je obavio pet misija, a u orbiti je proveo 2.865 dana. Rekordna misija je trajala 780 dana, a završena je u listopadu prošle godine, piše Interesting Engineering.

Ovog puta, avion će po prvi put imati servisni modul za eksperimente koji će biti spojen na stražnjem dijelu.

“Sposobnost za testiranje novih sustava u svemiru i njihovo vraćanje na Zemlju unikatna je mogućnost za X37-B program, a omogućit će SAD-u efikasnije razvijanje mogućnosti u svemiru koje su potrebne da održi svoju superiornost u ovom području”, priopćili su iz zračnih snaga.

Inače, misije spomenutog aviona su tajne, a to ukazuje da obično podrazumijevaju testove vojne svemirske tehnologije povezane s nadzornim satelitima.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...