Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Biljke znaju je li dan ili noć na osnovu razine šećera kojeg sadrže

Foto: Pixabay

Osim ljudi i životinja kojima bioritam diktira vrijeme kada trebaju obavljati određene radnje kao što su hranjenje ili spavanje, biljke također imaju svoj unutrašnji ili biološki sat.

Taj unutrašnji sat čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda, koji je definiran kao vrijeme potrebno da se završi jedan ciklus od 24 sata koliko je potrebno Zemlji da se okrene oko svoje osi, piše The Star.

Znanstvenici iz Njemačke su naveli da na bioritam biljke, koji između ostalog regulira vrijeme kad bi biljka trebala otvarati ili zatvarati latice, utječe sunčeva svjetlost.

“Biljke znaju je li dan ili noć na osnovu razine šećera kojeg sadrže. Šećer se proizvodi procesom fotosinteze, a biljkama je potrebna sunčeva svjetlost kako bi taj proces ostvarile”, pojašnjava Frank Wener iz Udruge za ukrasne biljke u Njemačkoj.

Za biljke je izrazito važno postojanje biološkog sata kako bi se mogle pripremiti za noć kada je potrebno skladištiti energiju, a i za ostatak dana kada se proces fotosinteze može slobodno odvijati.

Tako biljke znaju da kad zalazi sunce trebaju zatvoriti svoje cvjetove. Međutim, ako ih se premjesti na neko drugo mjesto, njihov biološki sat se poremeti što može rezultirati svojevrsnim “jet lagom”, koji se javlja kao rezultat uzdrmanog prirodnog ritma, te može doći čak i do usporenog rasta biljke.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Biljke i životinje

Besmrtna meduza, simbol vječne mladosti i regeneracije, otvara vrata u novu dimenziju bioloških čuda. Zamislite svijet u kojem je “besmrtnost” više od mita, gdje...