Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Elon Musk predstavio svinju kojoj je ugrađen čip u mozak

Elon Musk je Gertrude predstavio putem video linka tijekom livestream događaja u kojem je tražio zaposlenike za Neuralink.

Foto: Screenshot YouTube / CNET Highlights

Direktor tvrtki SpaceX i Tesla Elon Musk u petak je svijetu predstavio svinju kojoj je, prema njegovim tvrdnjama, u mozak ugrađeno malo računalo.

“Ovdje imamo zdravu i sretnu svinju, isprva sramežljivu ali punu energije, i nekako, čini se, voli život, a u mozgu već dva mjeseca ima mali implantat”, rekao je Musk za svinju Gertrude, a prenosi The Guardian.

Elon Musk je Gertrude predstavio putem video linka tijekom livestream događaja u kojem je tražio zaposlenike za Neuralink. Također, objasnio je kako je Gertrudin implantat veličine običnog novčića i da ga je moguće ukloniti. Kao primjer za to je naveo je svinju Dorothy koja je, prema njegovim tvrdnjama, jedno vrijeme imala implantat u mozgu koji je potom vrlo brzo uklonjen.

Ovaj milijarder i poduzetnik objasnio je da bi ovakvi uređaji mogli pomoći ljudskoj inteligenciji da ima već šanse u borbi s umjetnom inteligencijom, koju smatra “egzistencijalnom prijetnjom”. Na livestream događaju iznio je tvrdnje o potencijalnim mogućnostima ove tehnologije, navodeći kako bi ona mogla koristiti za jednostavne stvari poput igranja video igara, ali i za one složenije – mogla bi omogućiti nepokretnoj osobi da ponovo hoda.

Sve ovo je projekt tvrtke Neuralink, a stručnjaci za neuroznanost tvrde da su, iako je misija čitanja i stimuliranja moždane aktivnosti kod ljudi izvediva, planovi tvrtke pretjerano ambiciozni.

Mali uređaji koji elektronski stimuliraju živce i područja mozga za liječenje gubitka sluha i Parkinsonove bolesti ugrađuju se ljudima već desetljećima.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...