Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Astronomska očekivanja: Događaji na nebu koji nas očekuju u 2021. godini

Foto: Pixabay

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva.

U ovoj godini ljubitelje astronomije očekuju kiše meteora, pomračenja Mjeseca i čak potpuno pomračenje Sunca. Zahvaljujući podacima svemirskih organizacija, otkrivamo datume najvažnijih astronomskih događaja u 2021. godini.

Siječanj

3. siječanj – Quadrantid, kiša meteora koja je bila vidljiva sa Zemlje 3. siječnja. Ova pojava događa se svake godine krajem prosinca i početkom siječnja.
28. siječanj – na nebu nas očekuje prvi puni Mjesec u 2021. godini.

Veljača i ožujak

U veljači i ožujku 2021., što se tiče astronomskih događaja vrijednih pažnje, na nebu nas očekuju dani punog Mjeseca i to 27. i 28. veljače.

Travanj

21. odnosno 22. travnja – očekuje nas čudesna i iznimno zanimljiva kiša meteora nazvana Lyrid koja ne Zemlju može poslati oblake prašine.

Prvi Supermjesec ove godine stanovnicima Zemlje bit će vidljiv 26. odnosno 27. travnja.

Svibanj

6. svibnja – očekuje nas kiša meteora naziva Eta Aquarid. Meteori potječu od Halleyevog kometa, a uz kišu meteora rasuti su ostaci leda i čestice prašine koje sagorijevaju ulaskom u našu atmosferu.
26. svibnja – očekuje nas Supermjesec i potpuno pomračenje Mjeseca koje će se moći vidjeti iz Australije, Amerike i istočne Azije.

Lipanj

10. lipanj – pomračenje Sunca koje će se moći vidjeti iz Europe, Azije i Amerike.
24. lipnja – pun Mjesec

Srpanj

U srpnju nas očekuju dva fenomena:
23. srpnja – pun Mjesec
27. odnosno 28. srpnja – kiša južnih Delta akvarida koju će se moći vidjeti s određenih dijelova planeta.

Kolovoz

U kolovozu nas očekuju čak tri zanimljiva događaja na nebu.

12. kolovoz – kiša meteora Perzeida, poznata po imenu “suze Svetog Lovre”. Svake godine, ovaj događaj prate astronomska društva diljem svijeta.
22. kolovoz – pun Mjesec
31. kolovoz – kiša meteora Aurigida

Rujan i listopad

Rujan i listopad bit će u znaku punog Mjeseca koji će na nebu biti vidljiv 20. rujna, odnosno listopada.

Studeni

19. studeni – Pun Mjesec i djelomično pomračenje Mjeseca koje će se moći vidjeti iz sjeverne Europe, istočne Azije, Amerike i Australije.

Prosinac

4. prosinac – potpuno pomračenje Sunca koje će se moći vidjeti iz južnog dijela Afrike te Antartike
14. prosinac – meteorna kiša Geminida
18. prosinac – pun Mjesec

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...