Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kina izgradila gigantsku antenu za primanje signala s Marsa

Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Foto: Xinhua

Riječ je o pokretnoj anteni promjera 70 metara koja je sad uspješno prošla sve provjere i spremna je primati signale s Marsa unutar misije Tianwen-1. Istoimena sonda nedavno je poslala prve snimke Marsa, a u Marsovu orbitu trebala bi ući oko 10 veljače.

Izgradnja masivnog radio-teleskopa započela je 2018. godine u sjevernoj regiji Tianjin, a završena je taman u vrijeme kad se Tianwen-1 letjelica približila Crvenom planetu.

Nova antena ima oblik tanjura i započela je s radom. Sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena. Promjer tanjura antene iznosi 70 metara i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svijetu Green Bank koja se nalazi u SAD-u, prenosi RT.

Kina je u vremenu do sada koristila tri antene, promjera od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali nisu bile dovoljno jake da osiguraju kvalitetan prijem podataka s Marsa koji se trenutno nalazi na udaljenosti od 180 milijuna kilometara od Zemlje.

Tianwen-1 lansiran je u srpnju 2020. godine, a u gravitacijsko polje Marsa trebao bi stići 10. veljače, dan uoči kineske nove godine.

Cilj kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) je spustiti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako slijetanje bude uspješno, Kina će postati druga zemlja koja je uspješno upravljala roverom na Marsu nakon SAD-a.

Kineski znanstvenici planiraju upotrijebiti misiju Tianwen-1 za traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na planeti te za analiziranje tla i atmosfere.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

+

Smrt je, po defaultu, nepoželjna. Većina smrtnih slučajeva izazvanih prirodnim svijetom relativno su neuzbudljivi, ali priroda ponekad može biti okrutna i spektakularno grozna, dajući...