Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheolozi pronašli ostatke neandertalaca u špilji u blizini Rima

Foto: Screenshot YouTube / Reuters

Arheolozi su otkrili ostatke devet neandertalaca u špilji nedaleko od Rima, priopćilo je u subotu talijansko Ministarstvo kulture.

U priopćenju se navodi da osam posmrtnih ostataka datira od prije 50.000 i 68.000 godina, a jedan, najstariji, iz perioda od prije 90.000 i 100.000 godina.

Ostaci su pronađeni u prapovijesnim špiljama Grotta Guattari, koje su otkrivene prije više od 80 godina, a smještene su na oko 100 metara od obale Tirenskog mora u regiji Lazio, prenosi Reuters.

Na video snimkama koje je objavilo Ministarstvo moguće je vidjeti kosti, lubanje i druge dijelove tijela pronađene na tom mjestu.

Neandertalac je naziv za poseban tip prapovijesnog čovjeka koji je naseljavao Europu i dio Azije, a izumro je prije oko 40 000 godina. Nije poznato što ih je ubilo, premda teorije navode da je do izumiranja došlo zbog nesposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama i povećane konkurencije modernih ljudi.

Ako uzmemo u obzir i druge ostatke pronađene prije na istom mjestu, u Grotta Guattari pronađeno je ukupno 11 osoba. Grotta Guattari predstavlja jedno od najznačajnijih mjesta na svijetu kad je povijest neandertalaca u pitanju.

Pronađeni su i životinjski ostaci, uključujući aurohe, velika izumrla goveda.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

+

Smrt je, po defaultu, nepoželjna. Većina smrtnih slučajeva izazvanih prirodnim svijetom relativno su neuzbudljivi, ali priroda ponekad može biti okrutna i spektakularno grozna, dajući...