Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Jeff Bezos će u svemir povesti 82-godišnju veteranku

Foto: Blue Origin

Blue Origin, tvrtka Jeff Bezosa, izabrala je 82-godišnju ženu pilota koja će poletjeti u svemir skupa s Bezosom 20. srpnja. Wally Funk je pilotkinja kojoj je prije nekoliko desetljeća uskraćena mogućnost leta u svemir zbog njenog spola.

Tvrtka je danas objavila da će Wally Funk biti počasni gost u raketi New Shepard tijekom 10-minutnog leta.

Funk je među takozvanim ženama iz programa Mercury 13, koje su šezdesetih godina prošlog stoljeća prošle obuku za astronaute, ali nikad nisu letjele u svemir jer su bile žene.

Sa svojih 82 godine, Funk će postati najstarija osoba koja je poletjela u svemir te će prestići pokojnog Johna Glenna, koji je u 77. godini postavio rekord kad je letio u svemirskom brodu Discovery 1998. godine, prenosi ABC News.

Tako će Bezos, Funk, Mark Bezos i pobjednik humanitarne aukcije u kojoj je prodana karta za ovaj let postati prvi putnici u svemirskoj raketi New Shepard. Raketa je dobila naziv po astronautu Alanu Shepardu.

Tvrtka Blue Origin prodala je jednu kartu za let sredinom lipnja u humanitarnoj aukciji. Karta je prodana za nevjerojatnih 28 milijuna dolara, a ime pobjednika još uvijek nije objavljeno.

New Shepard raketa je do sad izvela više od 10 uspješnih probnih letova bez putnika, a dizajnirana je tako da može prevesti šest putnika na visinu iznad 100 kilometara.

Planirani datum leta, 20. srpnja, poklapa se s obilježavanjem 52. godišnjice slijetanja misije Apollo 11 na Mjesec.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...